Mai multe persoane, printre care un poliţist, şi-au pierdut viaţa într-un schimb de focuri luni după-amiază într-un supermarket din oraşul american Boulder, statul Colorado, a anunţat poliţia, notează AFP și Agerpres.

Atac armat supermarket SUAFoto: ElPaso Times

UPDATE 9.53

Zece persoane, printre care un poliţist, au fost ucise în urma atacului armat, au comunicat autorităţile locale, anunţând al doilea incident grav de acest fel din ultima săptămână în Statele Unite, după cel de la Atlanta, relatează dpa şi Reuters.

Poliţia a dat deocamdată puţine detalii despre atacul din Colorado, produs în jurul orei locale 15:00 (21:00 GMT) la supermarketul King Soopers, la circa 45 km de Denver.

Şefa poliţiei din Boulder, Maris Herold, a relatat că poliţia a început să primească alerte despre focuri de armă şi o persoană având asupra sa o "armă de patrulare" în jurul orei 14:30 (20:30 GMT). Cu vocea gâtuită de emoţie, ea a anunţat că poliţistul Eric Talley, de 51 de ani, unul dintre primii care au intervenit, a fost 'împuşcat mortal', numindu-i acţiunile drept "eroice".

"Este vorba despre o investigaţie foarte complexă care va dura cel puţin cinci zile până la finalizare", a spus ea într-o conferinţă de presă.

Procurorul districtual Michael Dougherty a anunţat că prezumtivul atacator a fost rănit şi se află în custodia poliţiei. "Inima mea se îndreaptă spre familia lui Eric Talley, cei dragi lui şi colegii lui. Viaţa i-a fost curmată mult prea devreme", a transmis procurorul, care şi-a mai exprimat 'profunda tristeţe pentru toate victimele ucise la King Soopers'.

Imagini video difuzate de canale de televiziune au arătat un bărbat cu barbă, cu bustul gol şi în boxeri, scos încătuşat din supermarket, pus pe o targă şi apoi într-o ambulanţă. Bărbatul părea să aibă un picior însângerat şi şchiopăta.

Postul CNN, citând o sursă neidentificată din eşalonul superior la poliţiei, a relatat că arma folosită în atac a fost una de tip AR-15.

Poliţia a precizat că numele victimelor nu vor fi făcute publice înainte ca familiile lor să fie anunţate despre moartea celor dragi.

Departamentul de poliţie din Boulder a transmis o alertă prin Twitter despre un "atacator activ" la un magazin alimentar în jurul orei locale 14:50 (20:50 GMT). Forţele de intervenţie au sosit la faţa locului "în câteva minute" după primirea unui apel la 911 şi au pătruns în clădire "foarte rapid".

"Astăzi, zece vieţi au fost pierdute în mod tragic, inclusiv cea a poliţistului din Boulder Eric Talley", a declarat guvernatorul din Colorado, Jared Polis, într-un comunicat. "Iar în această seară, familiile victimelor, concetăţenii de-ai noştri din Colorado, vecini de-ai mei, află vestea devastatoare că cei dragi lor (...) nu se vor mai întoarce acasă".

Incidentul a survenit la mai puţin de o săptămână de la atacurile de marţea trecută de la Atlanta, în care au fost ucise opt persoane, printre care şase femei asiatice, în trei saloane de masaj. Un bărbat de 21 de ani a fost inculpat pentru aceste atacuri.

Statul Colorado a fost scena unora dintre cele mai şocante atacuri în masă din istoria modernă a Statelor Unite. În 2012, într-o sală de cinema din Aurora, 12 oameni au fost ucişi şi 70 răniţi. Atacatorul James Holmes a primit 12 sentinţe de închisoare pe viaţă şi o pedeapsă suplimentară de 3.318 ani de detenţie.

În 1999, 12 elevi şi un profesor au fost împuşcaţi mortal la liceul Columbine din Littleton. Agresorii, Eric Harris şi Dylan Klebold, erau elevi ai şcolii. Ei au rănit alte 21 de persoane înainte de a se sinucide.

...........................

"Mai multe persoane au fost ucise în acest incident", a declarat Kerry Yamaguchi, comandantul poliţiei din acest oraş aflat la poalele Munţilor Stâncoşi, care a refuzat să dea numărul exact de decese până în prezent.

Sursa video: https://eu.elpasotimes.com

"Cu regret anunţ că printre acestea se află un poliţist din oraşul Boulder", a spus el în timpul unui scurt briefing de presă.

Citând un raport dat de surse din cadrul poliţiei, media americane au raportat şase decese în total, printre care un membru al forţelor de ordine.

În cursul după-amiezii, guvernatorul de Colorado şi primarul din Boulder au vorbit despre o "tragedie", reacţionând pe Twitter.

"Comunitatea noastră îşi va plânge în curând pierderile", a scris primarul Sam Weaver.

Întrebat despre posibili răniţi, Kerry Yamaguchi a indicat că "singurul rănit despre care avem cunoştinţă este suspectul".

Imagini difuzate în direct în cursul vastei operaţiuni a poliţiei în jurul supermagazinului King Soopers au arătat cel puţin o persoană, un bărbat alb doar în pantaloni scurţi de sport, pe cale de a fi escortat de poliţişti în afara magazinului, cu mâinile încătuşate la spate şi aparent uşor rănit la picior, cu urme de sânge.

Preşedintele Joe Biden a fost informat despre schimbul de focuri, a indicat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki.

Potrivit presei locale, poliţia s-a deplasat la faţa locului după ce a primit o alertă cu privire la prezenţa unui individ înarmat în parkingul supermagazinului.

La rândul său, poliţia a deschis focul atunci când a ajuns în parking.

Întrebat cum s-au desfăşurat evenimentele, comandantul Yamaguchi a răspuns doar că "poliţiştii au ajuns la faţa locului la câteva minute după apelul la numărul de urgenţă" şi au intrat "foarte repede" în supermagazinul unde se retrăsese individul înarmat.

Poliţistul a ţinut să adauge că nu poate spune mai multe despre posibilele motivaţii ale suspectului, care a fost dus la spital, şi nici despre ceea ce l-a adus la supermagazin.

Zeci de membri ai forţelor de ordine, inclusiv unităţi de intervenţie puternic înarmate, au înconjurat supermagazinul la circa o jumătate de oră după primele schimburi de focuri.