Comisarul european pentru sanatate, Marko Kyprianou, a demisionat in urma numirii sale ca ministru de externe de catre noul lider cipriot, Demetris Christofias, informeaza joi un comunicat al Comisiei Europene.

Demisia va deveni efectiva in momentul in care Cirpu il va numi pe succesorul lui Kyprianou, arata Comisia, care adauga ca in acest moment presedintele CE Jose Manuel Barroso este in negocieri cu presedintele Cirpului pe aceasta tema.

Pana cand demisia va deveni efectiva, comisarul pentru sanatate isi va exercita mandatul de membru al Comisiei Europene.

Potrivit presei cipriote citata de AFP, locul lui Kyprianou ar putea fi luat de deputatul Androulla Vassiliou. Aceasta a fost foarte activa in domeniul mediului si al drepturilor omului. Ea a sustinut cu vehementa drepturile femeilor si represzentarea lor in politica si in mediul de afaceri.

Vassiliou va ocupa postul de comisar european pana la sfarsitul mandatului Comisiei Barroso, adica un an si jumatate, pana la alegerile din 2009.

Pana la investitura insa, noul comisar cipriot va trece prin audierea in fata comisiei de specialitate - sanatate - a Parlamentului European. Aceasta trebuie sa valideze candidatura, in urma audierilor, insa exista si posibilitatea ca Vassoliou sa fie respinsa de comisia parlamentara.

AFP arata ca echipa lui Barroso ar putea suferi in curand o noua modificare. comisarul pentur justitie si afaceri interne, italianul Franco Frattini, intentioneaza sa candideze in alegerile legislative organizate in Italia in aprilie. Prin urmare, pana in 10 martie el va anunta daca isi mai continua activitatea la Bruxelles sau nu.