Preşedintele Joe Biden a criticat duminică "otrăvurile urâte" pe care le reprezintă "rasismul sistemic şi supremaţia albilor", despre care liderul de la Casa Albă a afirmat că afectează de mult timp Statele Unite, promiţând totodată să schimbe legile care permit continuarea discriminării, transmite Reuters, preluată de Agerpres.

BidenFoto: Profimedia Images

Într-un limbaj tăios, preşedintele democrat a declarat că Statele Unite se confruntă cu probleme legate de rasism, xenofobie şi nativism. Declaraţia preşedintelui Joe Biden a urmat unei declaraţii similare a vicepreşedintei Kamala Harris, care a vorbit vineri, în Atlanta, despre istoria discriminării împotriva americanilor asiatici.

"Rasismul este real în America şi a fost întotdeauna", a declarat Kamala Harris, prima femeie vicepreşedinte cu origini asiatice şi africane din istoria SUA. "Xenofobia este reală în America şi a fost întotdeauna. La fel şi sexismul," a afirmat Harris.

Declaraţia de duminică seara a preşedintelui Biden a fost făcută în contextul sărbătoririi Zilei Internaţionale a ONU pentru Eliminarea Discriminării Rasiale, creată în anii 1970 pentru a marca masacrul din 1960 din Africa de Sud.

"Ura nu poate avea un port sigur în America. Nu ar trebui să găsească un port sigur nicăieri în lume. Trebuie să ne unim pentru a o opri", a afirmat Biden în declaraţie.

Preşedintele american a declarat că administraţia sa va vorbi deschis împotriva discriminării rasiale din întreaga lume, inclusiv a maltratării "oribile" a minorităţii rohingya din Myanmar şi a uigurilor în China.

"Una din valorile fundamentale şi credinţele care ar trebui să ne aducă împreună ca americani este să luăm atitudine împotriva urii şi a rasismului, aşa cum recunoaştem că rasismul sistemic şi supremaţia albilor sunt otrăvuri urâte care afectează de mult timp SUA", a spus Biden.

"Trebuie să schimbăm legile care permit discriminarea în ţara noastră şi trebuie să ne schimbăm inimile".

Declaraţia preşedintelui Joe Biden are loc pe fondul presiunii crescânde asupra autorităţilor care aplică legea pentru a trata drept crimă motivată de ură atacurile cu armă de foc din Atlanta de săptămâna trecută în care au fost ucise opt persoane, printre victime aflându-se şase femei de origine asiatică.