Autorităţile israeliene i-au confiscat ministrului de externe palestinian Riad al-Maliki permisul VIP de trecere a frontierei la revenirea sa în Cisiordania, după ce participase la o întâlnire la sediul Curţii Penale Internaţionale (CPI), a anunţat duminică o oficialitate palestiniană, relatează Agerpres.

Riad al-MalikiFoto: Hannibal Hanschke / AFP / Profimedia Images

Ahmed al-Deek, membru al cabinetului lui Al-Maliki, a declarat că măsura israeliană este legată de întâlnirea avută joi de şeful diplomaţiei palestiniene cu procurorul-şef al CPI, Fatou Bensouda, la biroul său din Haga.

Website-ul de ştiri Walla a citat oficialităţi israeliene potrivit cărora vizita lui Riad al-Maliki la sediul CPI este motivul revocării permisului VIP, un document emis de Israel care le permite câtorva zeci de demnitari palestinieni să călătorească în mod liber prin punctele de trecere a frontierei.

„Acesta este ministrul de externe al Statului Palestina. El nu se reprezintă pe el însuşi. El reprezintă Statul Palestina şi considerăm această măsură drept un atac împotriva Statului Palestina”, a spus Al-Deek. El a adăugat că poliţiştii de frontieră israelieni au reţinut şi chestionat consilierii lui Al-Maliki timp de 90 de minute la un punct de trecere între Iordania şi Cisiordania administrat de autorităţile israeliene.

Procurorii CPI au declarat vineri că au trimis notificări Israelului şi palestinienilor privind deschiderea unei investigaţii despre crime de război.