Guvernatorul Băncii centrale a Turciei, Naci Agbal, a fost demis şi înlocuit cu economistul şi politicianul Sahap Kavcioglu, potrivit unui decret prezidenţial publicat vineri seara, relatează AFP și Agerpres.

Turcia lui ErdoganFoto: Agerpres/AP

Naci Agbal, fost ministru al finanţelor, deţinea acest post din noiembrie. El a fost numit de preşedintele Recep Tayyip Erdogan cu ocazia unei revizuiri a echipei sale economice.

Această schimbare a conducerii intervine la o zi după o majorare bruscă a dobânzii principale a instituţiei, care a crescut la 19%. Banca centrală a explicat că doreşte să contracareze inflaţia, care a crescut cu 15,6% în ritm anual în februarie. Această măsură a fost primită favorabil pe pieţele valutare.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan este în mod deschis ostil faţă de nivelul ridicat al dobânzii, considerând, contrar teoriilor economice clasice, că acestea agravează inflaţia.

Sahap Kavcioglu, a cărui numire a fost anunţată vineri seară după închiderea pieţelor financiare, va deveni al patrulea guvernator al băncii centrale numit din iulie 2019.

Lira turcă şi-a recăpătat aproximativ 15% din valoarea în raport cu dolarul de la intrarea în funcţie a lui Naci Agbal în noiembrie.