​Discuțiile dintre miniștrii de externe americani și chinezi din Alaska au fost „dure și directe”, așa cum era de așteptat, a declarat vineri consilierul prezidențial american Jake Sullivan după două zile de întâlniri, potrivit AFP.

Antony BlinkenFoto: CARLOS BARRIA / AFP / Profimedia

În ciuda tensiunilor, „am putut, de asemenea, să purtăm o conversație foarte sinceră în aceste multe ore de întâlniri de pe o agendă cuprinzătoare”, a adăugat presei secretarul de stat american, Antony Blinken.

Dialogul a fost „direct, constructiv și util, deși există încă diferențe semnificative între cele două partide”, a declarat Yang Jiechi, cel mai înalt oficial al Partidului Comunist Chinez pentru diplomație.

La deschiderea primei întâlniri dintre cele două puteri rivale, joi la Anchorage, cele două delegații schimbaseră acuzații foarte virulente. Apoi s-au învinuit reciproc pentru că au „încălcat protocolul” și că au inițiat „provocările”.

Antony Blinken a acuzat China că „amenință” „stabilitatea mondială”, atrăgând un răspuns din partea oficialului de vârf al partidului comunist chinez pentru diplomație, Yang Jiechi, care a denunțat „interferența americană”.

"Am știut la începutul ședinței că există o serie de subiecte asupra cărora nu suntem de acord în mod fundamental", a declarat vineri secretarul de stat, citând din nou represiunea Chinei împotriva musulmanilor uigur, situația din Hong Kong, Tibet și Taiwan, precum și presupusele atacuri cibernetice din Beijing.

"Nu este o surpriză faptul că atunci când am ridicat aceste întrebări într-un mod clar și direct, am primit un răspuns defensiv", a spus el.

Dar „asupra Iranului, Coreei de Nord, Afganistanului și climatului, interesele noastre se suprapun”, a spus el. Și „în ceea ce privește economia, comerțul, tehnologia, le-am spus omologilor noștri că discutăm aceste subiecte” și „că vom lua deciziile într-un mod care să protejeze și să promoveze pe deplin interesele lucrătorilor noștri și ale afacerilor noastre”, a adăugat el.

Jake Sullivan a declarat că administrația Biden va continua să colaboreze cu China asupra intereselor comune „prin canale diplomatice normale”.

„Am fost lucizi la intrarea în această întâlnire, suntem lucizi la plecare”, a subliniat el.