Regina Elisabeta a II-a nu va avea dreptul la parada militară tradițională pentru a sărbători ziua ei de naștere, ceremonia fiind anulată pentru al doilea an consecutiv din cauza pandemiei coronavirusului, a declarat vineri Palatul Buckingham, potrivit AFP.

Regina Elisabeta a II-a a Marii BritaniiFoto: Captura YouTube

Monarhul va împlini 95 de ani pe 21 aprilie, o zi de naștere sărbătorită în mod tradițional în iunie, cu o mare paradă militară în centrul Londrei, numită „Salutul culorilor” și care va aduce împreună sute de soldați și mii de spectatori.

Această ceremonie își are originea în pregătirile pentru război, toate steagurile fiind arătate soldaților, astfel încât aceștia să le recunoască în confuzia luptelor.

Pentru a înlocui acest eveniment anual, este planificată o paradă la Castelul Windsor, la vreo patruzeci de kilometri vest de Londra.

Deja anul trecut ceremonia a fost anulată și înlocuită de un eveniment mai mic la castelul Windsor, unde Elisabeta a II-a și soțul ei, prințul Philip, în vârstă de 99 de ani, s-au retras din martie 2020, când pandemia a lovit Regatul Unit.

Boala a provocat de atunci peste 126.000 de decese în țară, cea mai afectată din Europa.

Elisabeta a II-a și prințul Filip au fost vaccinați în ianuarie împotriva Covid-19.

Philip, ducele de Edinburgh, a fost externat marți de la spitalul din Londra, după o lună în spital, timp în care a fost tratat pentru o infecție și apoi pentru o problemă cardiacă.