Un bărbat în vârstă de 70 de ani din satul Horjești, raionul Hâncești din Republica Moldova a decedat la puțin peste o zi după ce a primit vaccinul AstraZeneca. În urma autopsiei, s-a constat că persoana a decedat de infarct miocardic acut, având cicatrici mai vechi, care denotă faptul că, în trecut persoana a mai suferit un infarct miocardic, spune Ministerul Sănătății de la Chișinău (MSMPS), citat de

HotNews.roFoto: Hotnews

Deschide.md.

În R. Moldova, la acest moment este vaccinat doar personalul medical, dar bărbatul a primit vaccinul anti-covid pentru că mai erau doze disponibile în respectivul centru.

Potrivit MSMPS, bărbatul a fost vaccinat la data de 16 martie curent, în urma vaccinării lucrătorilor medicali, reieșind din dozele de vaccin rămase și evaluând riscul pierderii dozelor, în incinta CS Hâncești, cu vaccinul Astra-Zeneca (Lot CTMAV 503). Timp de 15 minute după vaccinare, nu a fost înregistrată nicio reacție adversă. În următoarele 24 de ore, la fel, persoana nu a prezentat reacții adverse postvaccinale.

Ministerul menționează că, într-o fiolă de vaccin AstraZeneca sunt 10 doze de vaccin. Celelalte 9 persoane care au fost vaccinate din același flacon, nu au prezentat careva evenimente adverse post-imunizare.

Conform documentației medicale de la asistența medicală primară, pacientul se afla la evidența medicului de familie cu diagnoza: Hipertensiune arterială și regulat administra preparate hipertensive.

La data de 17.03.2021, în jurul orei 22:00 a fost solicitată AMU Hâncești de către rudele persoanei. AMU a constatat că pacientul acuza dureri precordiale cu caracter de constricție, apărute în jurul orelor 16:00, care s-au accentuat spre seară, dispnee pronunțată, transpirații reci și paloare a tegumentelor. Din anamneza colectată de la soția pacientului, acesta se afla la evidență cu Hipertensiune arterială, pentru care administra tratament regulat.

După examinarea minuțioasă clinică și paraclinică a pacientului, tensiunea arterială cu valorile -160/100 mmHg, a fost stabilit diagnosticul - „sindrom coronarian acut, fără supra denivelare de segment ST.”, fapt pentru care a fost administrat tratament conform protocolului clinic național.

Pe parcursul transportării către instituția medicală spitalicească, starea generală s-a agravat brusc, cu compromiterea parametrilor indicilor vitali, fapt ce a impus administrarea tratamentului inotrop, care a fost fără rezultat. În final, s-a instalat stopul cardiorespirator și s-au inițiat măsurile de resuscitare cardiorespiratorie și cerebrală, care au fost fără succes.

Centrul de medicină legală Hâncești a constatat în urma autopsiei cauza directă a decesului - insuficiență cardiovasculară. Cauza antecedentă, infarct miocardic acut cu maladia principală, boală ischemică a cordului. Cardioscleroză postinfarctică. În urma autopsiei, s-a constatat că persoana a decedat de infarct miocardic acut, având cicatrici mai vechi, care denotă faptul că, în trecut persoana a mai suferit un infarct miocardic.

După o analiză preliminară, s-a constatat că nu există nicio legătură cauzală dintre administrarea vaccinului și decesul înregistrat.