Iezuiții, unul dintre cele mai cunoscute ordine ale Bisericii Catolice și-a luat angajamentul de a dona 100 de milioane de dolari descendenților sclavilor de pe urma cărora a profitat, relatează Washington Post.

Preoti iezuitiFoto: Flickr

Reprezentanții ordinului și urmașii sclavilor au anunțat săptămâna aceasta crearea unei fundații care să finanțeze educația și programe de susținere care să sprijine reconcilerea rasială și dreptatea socială.

Grupul nonprofit va încerca să strângă un miliard de dolari din alte donații.

Joseph Stewart, unul dintre descendenți și președintele fundației, a spus că urmașii i-au abordat pe iezuiți cu o viziune despre căință care va ajuta mai mult viitoarea generație.

Georgetown Memory Project, o altă organizație non-profit, a identificat în jur de 10.000 de descendenți ai sclavilor deținuți de iezuiți în Statele Unite, 5.000 dintre aceștia aflându-se încă în viață.

„Vrem o abordare care să reprezinte un parteneriat pozitiv prin care oamenii de bună credință să schimbe viitorul întrucât nu putem schimba trecutul”, a afirmat Stewart.

Ordinul iezuit din statul american Maryland a vândut 272 de sclavi în 1838 unor proprietari de plantații din Louisiana pentru a acoperi datoriile Universității Georgetown.

Deși conexiunile universității catolice cu sclavia sunt cunoscute de mult timp, iezuiții au aflat numele descendenților sclavilor vânduți în urmă cu 183 de ani de abia în 2016, lucru care a facilitat luarea legăturii cu aceștia.

Asociația GU272 care militează pentru interesele urmașilor le-a cerut iezuiților un miliard de dolari drept căință, o sumă despre care membrii organizației afirmă că ar avea un impact real asupra rasismului din Statele Unite.

Iezuiții au anunțat că intenționează să strângă prima sută de milioane de dolari din rândul instituțiilor sale în următorii 3-5 ani.

Pe lângă burse și alocații acordate pentru educație, fundația intenționează să finanțeze de asemenea și programe comunitare care să „demanteleze moștenirea sclaviei” și să ajute cu plata costurilor cu asistența medicală și a altor nevoi.