Armenia va organiza alegeri parlamentare în 20 iunie, a anunțat joi premierul Nikol Pașinian, indicând o posibilă ieșire din criza care a zguduit țara în ultima lună, relatează Reuters și Euronews.

Nikol PasinianFoto: Agerpres/AP

Pașinian se află sub presiune să demisioneze din luna noiembrie a anului trecut când a fost de acord cu încheierea unui acord de pace cu Azerbaidjanul care a pus capăt la șase săptămâni de lupte grele.

Acordul, intermediat de Rusia, a dus la pierderi teritoriale pentru Armenia în regiunea Nagorno-Karabakh controlată din 1994 de etnicii armeni după încheierea unui război separatist susținut de Erevan.

„Pe baza discuțiilor avute cu președintele Armeniei, facțiunea 'Pasul Meu' și liderul facțiunii 'Armenia Luminoasă'...alegeri parlamentare speciale vor fi organizate în 20 iunie”, a scris Pașinian pe Facebook.

Armata a cerut demisia acestuia în 25 februarie, determinându-l pe Pashinyan să îl demită pe șeful statului major al armatei. Însă președintele Armeniei, ale cărui prerogative sunt predominant ceremoniale, a refuzat să semneze decretul de demitere al acestuia.

Pașinian s-a confruntat cu proteste tot mai numeroase după încheierea tratatului de pace intermediat de Rusia prin care Armenia a cedat teritoriu Azerbaidjanului susținut militar de Turcia.

Premierul armen în vârstă de 45 de ani, ajuns el însuși la putere în urma unor proteste masive de stradă din 2018 care au dus la demisia predecesorului său, a apărat acordul de pace, afirmând că a fost singura soluție de a preveni ocuparea întregii regiuni Nagorno-Karabakh de către armata azeră.

Rusia a desfășurat în jur de 2.000 de soldați de menținere a păcii pentru a monitoriza respectarea acordului.