Unul dintre cei mai înalți oficiali ai poliției din Australia a atras critici puternice după ce a sugerat că o aplicație care să înregistreze consimțământul sexual ar putea fi folosită pentru a combate creșterea numărului de cazuri de agresiune sexuală, relatează Reuters și BBC.

Aplicatie de consimtamant sexualFoto: Tab / SWNS / Profimedia Images

Mick Fuller, comisarul pentru poliția din New South Wales, a afirmat că o aplicație care ar permite persoanelor să își documenteze digital înțelegerea înainte de a face sex ar putea „face parte din soluție” după ce numărul agresiunilor sexuale din acest stat a crescut cu 10% anul trecut.

„Sugerez doar: este parte din soluție? Poate că nu e dar dacă nu facem ceva atunci tot mai multe femei vor face plângeri cerând dreptate pentru violența sexuală”, le-a declarat Fuller reporterilor.

Propunerea, care a venit și după ce mai mulți oficiali australieni au fost acuzați de hărțuire sexuală și viol, a fost primită în mare parte cu răspunsuri negative, numeroase persoane afirmând că tehnologia nu este soluția pentru această problemă.

„E bine că (poliția din NSW) admite nevoia consimțământului afirmativ dar nu aceasta este calea înainte”, a afirmat Hayley Foster, directorul serviciului de combatere a violenței domestice din New South Wales.

„Abuzatorul poate pur și simplu constrânge victima să folosească aplicația”, a scris aceasta pe Twitter ca răspuns la comentariile lui Fuller.

„Sunt intrigată de convingerea răspândită că tehnologia trebuie să fie o soluție bună în situații în care avem de-a face cu putere, nuanțe și comportament uman complex”, a declarat și Annabelle Daniel de la o organizație caritabilă care oferă refugiu femeilor abuzate.

Zeci de mii de femei s-au strâns în fața parlamentului australian și au ieșit pe străzi în întreaga țară luni pentru a cere egalitate de gen și dreptate pentru victimele violenței sexuale.