Rusia așteaptă explicații după ce liderul de la Casa Albă, Joe Biden, a comentat într-un interviu pentru ABC News că omologul său rus Vladimir Putin este ”un criminal”, ”fără suflet”, potrivit Reuters. Biden a mai declarat că Putin va suporta consecințele pentru amestecul în alegerile prezidențiale americane de anul trecut. Declarațiile sale au determinat Kremlinul să îl cheme pentru consultări pe ambasadorul Rusiei la Washington. Președinția rusă a transmis că ”analizează” abordarea pe care o va avea în relația cu SUA, în perioada următoare.

Vladimir PutinFoto: Alexei Druzhinin / TASS / Profimedia

UPDATE Kremlinul a transmis joi că declarațiile președintelui american Joe Biden potrivit cărora Vladimir Putin este ”un criminal” arată clar că liderul de Casa Albă nu este deloc interesat să repare relațiile cu Moscova, iar Rusia ia act de acest lucru.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitry Peskov, a mai spus că afirmațiile lui Biden sunt ”foarte grave” și ”fără precedent”.

Vladimir Putin nu intenționează să se întâlnească prea curând cu ambasadorul rus la Washington, care a fost rechemat în țară pentru consultări, transmite Reuters.

Kremlinul a mai transmis joi că ”analizează” abordarea pe care o va avea în relația cu SUA, în perioada următoare.

---

Konstantin Kosachyov, vicepreședintele camerei superioare a parlamentului rus, a spus că declarațiile lui Joe Biden sunt ”inacceptabile”, în măsură să inflameze relațiile bilaterale și așa deteriorate, adăugând că ele pun capăt oricăror speranțe ale Moscovei privind o schimbare a politicii americane în mandatul noii administrații de la Casa Albă.

Politicianul rus a mai spus că rechemarea ambasadorului pentru consultări a fost singura decizie rezonabilă pe care putea să o ia Moscova în aceste circumstanțe "Presupun că această decizie (rechemarea ambasadorului n.red) nu va fi și ultima în cazul în care partea americană nu oferă o explicație sau scuze”, a comentat Kosachyov, pe Facebook.

"O astfel de afirmație nu poate fi rostită de un om de stat de un asemenea rang. O astfel de declarație nu este acceptabilă în nicio împrejurare”, a mai transmis politicianul.

Joe Biden a declarat că omologul său rus, Vladimir Putin, va suporta consecințele pentru coordonarea acțiunilor Rusiei de amestec în alegerile prezidențiale americane de anul trecut în favoarea lui Donald Trump, iar acest lucru se va vedea curând. “Va plăti prețul”, a spus Biden într-un interviu pentru ABC News, transmis miercuri dimineața în cadrul emsiunii ”Good morning, America”.

Întrebat de prezentatorul emisiunii ”Good Morning, America” George Stephanopoulos care vor fi aceste consecințe, președintele SUA a spus: ”Veți vedea curând”.

De asemenea, întrebat dacă el crede că Vladimir Putin este un ”criminal”, Biden a răspuns: “Mmm hmm, da, cred că da”.

Președintele SUA a mai comentat că îl cunoaște bine pe Vladimir Putin și că acesta este un lider ”fără suflet”, ceea ce de altfel i-a și transmis într-o discuție între patru ochi.

Ca urmare a declarațiilor, Rusia l-a rechemat pe ambasadorul rus în SUA pentru consultări. Potrivit unei declarații a Ministerului rus de Externe, ambasadorul Anatoly Antonov a fost chemat la Moscova „pentru consultări pentru a analiza ce trebuie făcut și încotro ne îndreptăm în ceea ce privește relațiile cu Statele Unite”.