Președintele Tanzaniei John Magufuli, unul dintre cei mai vocali lideri africani care au negat existența virusului Covid-19, a murit, după o absență de două săptămâni din viața publică, fapt ce a alimentat speculațiile privind infectarea sa cu noul coronavirus. De altfel, Tanzania se declara țară liberă de Covid-19, datorită ”rugăciunilor”.

John MagufuliFoto: Hotnews

Magufuli, în vârstă de 61 de ani, a apărut ultima dată în public pe 27 februarie şi au circulat zvonuri persistente despre starea sănătăţii sale.

"Cu mare regret vă anunţ că astăzi, 17 martie 2021, la ora 18:00, l-am pierdut pe curajosul nostru lider, preşedintele Tanzaniei, John Pombe Magufuli", a spus Samia Suluhu Hassan, vicepreședintele țării, potrivit AFP, citată de Agerpres. Samia Suluhu Hassan a declarat că preşedintele a încetat din viaţă la spitalul de stat Emilio Mzena din Dar es Salaam, unde se afla sub tratament.

John Magufuli suferea de probleme cardiace de zece ani, a spus ea. În urmă cu o săptămână, liderul opoziţiei Tundu Lissu, aflat în exil în Belgia, a început să chestioneze absenţa preşedintelui, spunând că acesta suferă de o formă severă a COVID-19, agravată de probleme de sănătate.

Luni, Samia Suluhu Hassan a făcut apel la ignorarea unor astfel de zvonuri, sugerând în acelaşi timp că preşedintele era într-adevăr bolnav. "Dacă există un moment în care trebuie să rămânem uniţi, este acum", declarase ea cu acea ocazie.

Reales în octombrie, Magufuli, supranumit "Buldozerul", a venit la putere în 2015 promiţând că va lupta împotriva corupţiei. Potrivit multor organizaţii pentru apărarea drepturilor omului, primul său mandat a fost marcat de derapaje autoritare, atacuri repetate la adresa opoziţiei, precum şi de declinul libertăţilor fundamentale.

În februarie, Tanzania, care de luni de zile se declara liberă de COVID-19 datorită rugăciunilor, a cunoscut un val de decese, oficial atribuite pneumoniei. Mai multe personalităţi au fost infectate cu noul coronavirus, inclusiv vicepreşedintele arhipelagului Zanzibar, Seif Sharif Hamad, care a decedat, ceea ce l-a obligat pe preşedintele Magufuli să recunoască cu jumătate de gură prezenţa virusului în Tanzania.