Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a anunţat miercuri numirea diplomatului francez Jean Arnault în funcţia de emisar special pentru Afganistan şi regiunea înconjurătoare, înaintea negocierilor de pace de la Moscova din această săptămână, informează joi AFP și Agerpres.

Jean ArnaultFoto: https://colombia.unmissions.org

Guterres i-a cerut lui Arnault să contribuie la găsirea "unei soluţii politice a conflictului" colaborând îndeaproape cu Misiunea de Asistenţă a ONU din Afganistan, condusă de Deborah Lyons, şi cu partenerii regionali.

Numirea diplomatului francez "reflectă angajamentul continuu al ONU în favoarea unei soluţionări paşnice a conflictului din Afganistan", a declarat purtătorul de cuvânt al ONU, Stephane Dujarric.

Jean Arnault a fost succesiv şef al Misiunii ONU în Columbia (2015-2018) şi emisar special al ONU pentru Bolivia (2019-2020), dar a desfăşurat misiuni şi în Afganistan.

Numirea unui european în acest post are loc în ajunul deschiderii negocierilor de la Moscova, care ar trebui să impulsioneze procesul de pace.

Preşedintele Joe Biden trebuie să decidă dacă va confirma retragerea totală până la 1 mai a trupelor americane care se mai află în Afganistan, în conformitate cu acordul semnat cu talibanii în februarie 2020 la Doha.

În schimb, talibanii s-au angajat să participe la negocieri de pace cu guvernul afgan, care au început în septembrie la Doha. Acestea nu au condus până acum la niciun progres semnificativ, în timp ce violenţele continuă.

Moscova a invitat la discuţii reprezentanţi americani, pakistanezi şi chinezi.

La solicitarea şefului diplomaţiei americane Antony Blinken, Turcia trebuie să organizeze, la rândul ei, în aprilie, sub egida ONU, o sesiune ministerială internaţională cu participarea SUA, Rusiei, Chinei, Indiei, Pakistanului şi Iranului.