Partidul liberal al prim-ministrului olandez, Mark Rutte, a câștigat miercuri alegerile legislative dominate de pandemia Covid-19, care ar trebui să-i permită să conducă a patra coaliție guvernamentală, potrivit sondajelor de la ieșirea de la urne, citate de AFP.

Mark RutteFoto: Agerpres

Aceste sondaje îi creditează pe liberali cu 35 de locuri din cele 150 ale camerei inferioare a parlamentului, faţă de 33 în prezent. Partidul D66 (centru stânga) ar fi obţinut 27 de locuri, iar Partidul pentru Libertate (PVV) al deputatului anti-islam Geert Wilders 17 locuri, formaţiune politică cu care principalele partide olandeze au exclus deja posibilitatea formării unei coaliţii.

Aceste alegeri legislative au fost adaptate din cauza Covid-19, în special prin desfășurarea pe parcursul a trei zile, și au fost considerate ca un test al gestionării epidemiei de către actualul guvern.

Unele sectii de votare s-au aflau în locuri neobișnuite, cum ar fi Muzeul Van Gogh din Amsterdam, hoteluri, gări, biserici și centre de testare din toată Olanda, unde uneori puteai vota cu bicicleta sau cu mașina.

"Campania este diferită de ceea ce a fost comparată cu celelalte alegeri și se concentrează cu adevărat pe ceea ce se întâmplă acum", a declarat Twan Compen, în vârstă de 37 de ani, pentru AFP.

Orice s-ar întâmpla, prim-ministrul, aflat la putere din 2010, rămâne „neatins”, a remarcat un alt alegător, Erik Spruijt, în vârstă de 35 de ani, după o campanie „mai puțin intensă decât în ​​anii precedenți”.