Un bărbat a povestit miercuri în fața unei instanțe a Vaticanului despre agresiunile și violurile sexuale pe care susține că le-a suferit ca minor de la un alt adolescent la pre-seminar și a denunțat tăcerea supraveghetorilor lor, relatează AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Presupusa victimă, acum în vârstă de 27 de ani, a depus mărturie la baroul tribunalului Sfântului Scaun, a cerut pentru prima dată judecarea abuzurilor sexuale comise în cadru ecleziastic și să examineze acțiunea cadrelor sale pentru a pune capăt acestor fapte.

Reclamantul, identificat prin inițialele L.G., avea 13 ani în momentul primelor atacuri din 2007 la pre-seminarul Saint-Pius X, situat pe teritoriul papal. El îl acuză pe Gabriele Martinelli, care e cu un an mai mare și care între timp a devenit preot, că l-a agresat timp de șase ani.

„Martinelli se târa în patul meu noaptea”, a detaliat L.G. „A fost un lucru foarte ciudat pentru mine. Eram tânăr și nu fusesem niciodată expus sexualității”.

Potrivit L.G, Gabriele Martinelli forța atingeri de două-trei ori pe săptămână în camera pe care victima o împărțea cu alți doi tineri, care „dormeau sau se prefăceau că dorm”. Apoi a cerut sex oral și anal.

L.G. spune că în 2009 i-a spus fostului rector al pre-seminarului, părintele Enrico Radice, el însuși judecat pentru că a ascuns abuzul și l-a protejat pe Gabriele Martinelli. El a recunoscut, însă, că nu a fost foarte „clar” în mărturisirile sale și nu a denunțat în mod explicit abuzurile.

Avocații apărării, la rândul lor, au prezentat mesaje scrise între cei doi tineri după ce au părăsit seminarul, inclusiv felicitări de ziua de naștere pe Facebook sau un mesaj lung din partea victimei către presupusul său atacator, acuzându-l că ar fi gelos pe prietenia sa cu un alt băiat de altar.

În timpul unei audiențe anterioare, Oscar Cantoni, episcopul de Como (nord), unde Gabriele Martinelli a fost hirotonit preot în 2017, a recunoscut că i-a cerut tânărului să plătească 20.000 de euro presupusei victime, plus 5.000 de euro pentru costurile unei anchete interne efectuate de eparhia de Como, după ce preoții au denunțat comportamente „sexuale inadecvate”.

Gabriele Martinelli, deja audiat de instanță, denunță acuzații „neîntemeiate”. Acum lucrează într-un centru pentru vârstnici din Lombardia, o regiune din nordul Italiei.

Papa Francisc a făcut din lupta împotriva abuzurilor sexuale din Biserica Catolică una dintre prioritățile pontificatului său.