Armata israeliană nu se opune unui nou acord nuclear iranian, dar trebuie să facă „practic imposibil” ca Iranul să achiziționeze arme nucleare, a declarat șeful acesteia joi înalților oficiali militari francezi, a aflat AFP.

Reuven RivlinFoto: Flickr/ U.S. Department of State

Președintele israelian Reuven Rivlin și șeful statul major Aviv Kochavi au început marți un turneu în Europa în Germania, care urmează să se încheie joi cu discuții la Paris cu președintele francez Emmanuel Macron și înalți oficiali militari francezi, în ceea ce privește cazul iranian în special, a declarat un înalt oficial militar israelian pentru AFP, solicitând anonimatul.

„Șeful Statului Major (Kochavi) îi va spune omologului său francez că trebuie să existe un acord cu Iranul, dar că acest acord trebuie să facă practic imposibil ca Iranul să obțină arma nucleară și că restricțiile impuse (asupra Iranului) sunt fără limite de timp", a adăugat oficialul israelian.

La sfârșitul lunii ianuarie, Kochavi a declarat că „orice acord care seamănă cu acordul din 2015 (încheiat la Geneva cu privire la energia nucleară iraniană) este un lucru rău”, care a fost înțeles de mulți ca o respingere a negocierilor privind programul nuclear iranian.

Sub administrarea lui Donald Trump, Statele Unite au părăsit acordul în 2018 și au lansat o campanie de „presiune maximă” prin restabilirea, apoi intensificarea, sancțiunilor americane împotriva Teheranului, acuzat că a căutat să dobândească arma nucleară sub masca unui program nuclear civil.

De atunci, Teheranul, care neagă să aibă astfel de intenții, a susținut că și-a reluat activitățile de îmbogățire a uraniului cu 20%, iar noul președinte Joe Biden a pregătit calea negocierilor pentru un nou acord nuclear cu Iranul.

Pe lângă Iran, oficialii israelieni vor discuta la Paris situația din Libanul învecinat, o țară aflată în plină colaps economic, care nu a împiedicat mișcarea șiită Hezbollah, potrivit armatei israeliene, să „continue să fabrice rachete de precizie”.