Cuba intenționează să termine „cel mai târziu în august” fabricarea dozelor necesare de vaccin împotriva coronavirusului pentru populația sa, înainte de a-l produce pentru „țările prietene”, a anunțat miercuri președintele grupului farmaceutic al BioCubaPharma, potrivit AFP.

Coronavirus CubaFoto: YAMIL LAGE / AFP / Profimedia

„Până cel târziu în august, vom fi fabricat dozele necesare imunizării întregii noastre populații (11,2 milioane de locuitori, nota editorului) și apoi vom continua să le producem, pentru a le furniza altor țări prietene”, a declarat dr. Eduardo Martinez.

Oamenii de știință au adăugat că insula colaborează „cu un grup de națiuni (...) pentru a studia posibilitatea efectuării de studii clinice” asupra candidaților cubanezi la vaccin și „pentru a stabili alianțe productive”.

Săptămâna trecută, Cuba a trimis 100.000 de doze de Soberana 2, cel mai avansat candidat al său, în Iran pentru a-și testa eficacitatea. Țara a avut, de asemenea, contacte pe această temă cu Mexic și Vietnam.

Potrivit autorităților științifice ale insulei, Cuba are capacitatea de a produce 100 de milioane de doze de Soberana 2 în 2021, iar campania de vaccinare va începe în prima jumătate a anului.

Soberana 2 a devenit primul candidat latino-american la vaccin anticoronavirus pe 4 martie care a intrat în faza 3 a studiilor clinice, ultima înaintea aprobării.

Procesele au loc în Havana, cu 44.000 de voluntari cu vârste cuprinse între 19 și 80 de ani.

Dintre cei 4.478 care au primit deja prima doză, „doar câțiva subiecți au prezentat reacții adverse, cum ar fi durerea la locul injecției” sau „stare generală de rău”, potrivit Granma.

Sub un embargo american din 1962, Cuba a început să-și dezvolte propriile vaccinuri în anii 1980 și astăzi aproape 80% din vaccinurile din programul său de imunizare sunt produse local.

Pe baza acestei experiențe, țara lucrează la patru vaccinuri candidate împotriva coronavirusului: Soberana 1 (în faza 2), Soberana 2, Abdala (care așteaptă lumina verde pentru a trece la faza 3) și Mambisa (în faza 1). Un al cincilea candidat, Soberana +, este o reformulare a Soberana 1 destinată persoanelor care se recuperează după boală.