​​Doi jurați din procesul uciderii lui George Floyd au fost înlăturați miercuri de judecător, după ce au admis că anunțul unei compensații financiare uriașe între primăria orașului Minneapolis și familia afro-americanului riscă să le afecteze imparțialitatea, potrivit AFP.

Manifestatii in MinneapolisFoto: Chandan KHANNA / AFP / Profimedia

Marele oraș din nordul Statelor Unite a fost de acord să plătească despăgubiri de 27 de milioane de dolari rudelor lui George Floyd, filmat pe 25 mai murind sub genunchiul polițistului Derek Chauvin, pentru a pune capăt unei plângeri civile pentru „moarte pe nedrept”.

Acest acord, care atinge o sumă fără precedent, a fost anunțat vineri, în a cincea zi a procesului acestui agent în vârstă de 44 de ani și când șapte jurați fuseseră deja aleși.

Avocatul lui Derek Chauvin, Eric Nelson, a regretat acest program „suspect”, care ar putea „influența incredibil jurații”, și a cerut amânarea procesului. Judecătorul Peter Cahill se va pronunța asupra cererilor sale vineri.

Însă, joi, magistratul a interogat din nou cei șapte jurați care fuseseră deja aleși pentru a afla ce părere aveau despre acest acord.

Unul dintre ei, un tânăr hispanic, a recunoscut că știrile l-au afectat „foarte mult”. "În mod clar, orașul Minneapolis are opinii puternice și imi mângâie ideile mele preconcepute împotriva lui Derek Chauvin”, a recunoscut el.

„Am fost șocat, îmi trimite mesajul că orașul Minneapolis simte că s-a întâmplat ceva rău”, a spus un alt tânăr.

Ambii au fost contestați de judecător.

Această întorsătură ilustrează dificultatea extremă de a selecta jurați imparțiali în acest caz de risc înalt care a deschis o dezbatere fără precedent cu privire la violența poliției și rasismul în Statele Unite.

Această fază delicată trebuie să continue până la sfârșitul săptămânii viitoare și procesul va avea loc pe 29 martie pentru un verdict la sfârșitul lunii aprilie.