Joe Biden a declarat că omologul său rus, Vladimir Putin, va suporta consecințele pentru coordonarea acțiunilor Rusiei de amestec în alegerile prezidențiale americane de anul trecut în favoarea lui Donald Trump, iar acest lucru se va vedea curând. “Va plăti prețul”, a spus Biden într-un interviu pentru ABC News, transmis miercuri dimineața în cadrul emsiunii ”Good morning, America”.

Joe Biden in Biroul OvalFoto: Shutterstock Editorial / Profimedia Images

Întrebat de prezentatorul emisiunii ”Good Morning, America” George Stephanopoulos care vor fi aceste consecințe, președintele SUA a spus: ”Veți vedea curând”.

De asemenea, întrebat dacă el crede că Vladimir Putin este un ”criminal”, Biden a răspuns: “Mmm hmm, da, cred că da”.

În același timp, președintele SUA a precizat că, în ciuda acestor tensiuni, ”există domenii de interes pentru ambele părți”, domenii în care ”Rusia și SUA pot colabora”, dând exemplul acordului nuclear.

Biden a comentat, în context, că îl știe destul de bine pe Vladimir Putin. “Îl cunosc destul de bine”, a spus liderul de la Casa Albă, adăugând că, din perspectiva sa, cel mai important lucru în politica externă este să-l cunoști foarte bine pe interlocutor.

El nu crede că liderul rus ”are suflet” (aluzie la comentarii mai vechi ale fostului președinte republican George W Bush care povestea că i-a văzut sufletul lui Vladimir Putin atunci când l-a privit în ochi). De altfel, Biden i-ar fi spus asta în față președintelui rus.

Comentariile lui Biden vin la o zi după ce serviciile de informații americane au publicat un nou raport privind interferența Rusiei în alegerile prezidențiale de anul trecut, printr-o acțiune coordonată cu știința sau chiar de către Putin și care i-a vizat pe oficiali americani sau apropiați ai lui Trump. Aceștia au făcut, conștient sau nu, jocurile Kremlinului proliferând informații false și denigratoare la adresa lui Biden.

Rusia a transmis miercuri că acuzațiile potrivit cărora președintele rus Vladimir Putin ar fi coordonat o acțiune de manipulare a alegerilor prezidențiale din 2020 în favoarea lui Donald Trump sunt nefondate.

Raportul de 15 pagini elaborat de serviciile secrete americane a fost publicat marți și face trimitere la campania electorală de anul trecut când una dintre temele de atac ale lui Trump a fost așa-zisa legătură dintre contracandidatul său democrat Joe Biden și Ucraina (unde fiul său avea afaceri). ”Documentul elaborat de serviciile de informații americane reprezintă o nouă serie de acuzații nefondate privind amestecul țării noastre în afacerile interne americane”, a transmis ambasada Rusiei în SUA, pe pagina oficială de Facebook.

"Raportul nu oferă fapte sau dovezi concrete care să demonstreze aceste acuzații", mai transmite misiunea diplomatică.

Washingtonul este așteptat să impună sancțiuni Moscovei săptămâna viitoare, potrivit unor surse citate de Reuters. Sancțiunile ar urma să vizeze și atacul cibernetic asupra instituțiilor guvernamentale americane ”SolarWinds„ considerat a fi unul dintre cele mai grave atacuri, pus pe seama Rusiei. Kremlinul a negat orice implicare și în operațiunea SolarWinds.

La începutul lunii, SUA au dispus sancțiuni împotriva a patru oficiali ruși ca urmare a arestării liderului opoziției Alexei Navalnîi.