Uniunea Europeană a convenit miercuri adoptarea de sancțiuni împotriva unor oficiali chinezi considerați responsabili de încălcarea drepturilor omului, au dezvăluit doi diplomați europeni pentru agenția Reuters.

Uniunea EuropeanaFoto: geograph.org.uk

Ambasadorii statelor membre au aprobat impunerea de interdicții de călătorie și înghețarea activelor a patru oficiali chinezi și a unei entități, numele acestora urmând să fie făcute publice după reuniunea miniștrilor de externe ai UE din 22 martie.

„Au fost adoptate măsuri restrictive împotriva unor persoane care au încălcat grav drepturile omului și au comis abuzuri”, a declarat unul dintre diplomați pentru Reuters.

Diplomații au afirmat că sancțiunile au fost adoptate în legătură cu abuzurile comise împotriva minorității uigure Xinjiang și reflectă îngrijorările tot mai mari privind situația din regiunea Xinjiang atât în Europa cât și în Statele Unite și Canada.

Ultima oară când UE a aplicat sancțiuni împotriva Chinei, al doilea cel mai mare partener comercial al blocului comunitar, a fost în iunie 1989 când a impus un embargou împotriva vânzării de arme către Beijing în urma reprimării brutale a protestelor din Piața Tiananmen.

Cel puțin un milion de etnici uiguri sunt internați în lagăre de muncă din regiunea Xinjiang din vestul Chinei, potrivit activiștilor pentru drepturile omului și a experților ONU care acuză Beijingul de folosirea torturii, muncii forțate și sterilizărilor.

Parlamentul olandez a urmat exemplul Canadei și al Statelor Unite, adoptând o rezoluție care declară tratamentul aplicat uigurilor din Xinjiang drept genocid.

Misiunea Chinei pe lângă UE a republicat pe Twitter comentariile făcute marți de către ambasadorul Beijingului la Bruxelles, acesta avertizând că Beijingul nu își va schimba politicile.

„Sancțiunile sunt conflictuale”, a scris misiunea chineză, citându-l pe Zhang Ming.

„Noi ne dorim dialog, nu conflicte. Cerem UE să se gândească de două ori. Nu vom da înapoi dacă insistă asupra unei confruntări întrucât nu avem alte opțiuni decât îndeplinirea responsabilităților noastre față de popor”, a adăugat Ming.

China respinge acuzațiile potrivit cărora comite abuzuri împotriva minorității uigure, susținând că lagărele de muncă sunt de fapt centre vocaționale necesare pentru combaterea extremismului.

Citește și: