Președintele portughez Marcelo Rebelo de Sousa și-a folosit dreptul de veto pentru a bloca legea care legalizează eutanasia la două ore după ce aceasta a fost declarată neconstituțională, anunță Euractiv.

Sinucidere asistata medicalFoto: BAXTER / BSIP / Profimedia

Curtea Constituțională și-a anunțat marți decizia, aceasta fiind sesizată preventiv de Rebelo de Sousa în 18 februarie, la două săptămâni după ce legea a fost adoptată de parlamentul de la Lisabona.

Constituția portugheză stipulează că dacă o lege este declarată neconstituțională de către instanța supremă a țării, președintele ar trebui să o blocheze și retrimită parlamentului pentru a fi revizuită.

Parlamentul poate apoi reformula legea prin înlăturarea elementelor neconstituționale sau o poate confirma în forma actuală cu un vot calificat de două treimi.

Președintele portughez a argumentat în solicitarea de revizuire trimisă Curții Constituționale că noțiuni folosite în proiectul legislativ precum „suferință intolerabilă” și „vătămare de o gravitate extremă, potrivit consensului științific” sunt foarte ambigue.

Deși de Sousa nu a cerut Curții Constituționale să se pronunțe pe fondul subiectului, judecătorii au precizat în motivarea deciziei că inviolabilitatea vieții umane garantată de constituție nu reprezintă un obstacol insurmontabil pentru legalizarea suicidului asistat medical în anumite condiții.

Eutanasia a fost legalizată deja în șase țări, trei dintre acestea fiind din Europa.

REFERINȚĂ: