O instanță japoneză a decis că împiedicarea căsătoriilor între persoane de același sex este neconstituțională, o decizie istorică în această țară, relatează CNN.

LGBT JaponiaFoto: EyePress via AFP / AFP / Profimedia

Este pentru prima dată când o instanță din țara insulară s-a pronunțat asupra constituționalității căsătoriei între persoane de același sex, Japonia fiind singurul stat membru G7 care nu a recunoscut uniunile civile pentru persoanele homosexuale și nici căsătoriile dintre acestea.

Cazul a început în 2019 când trei cupluri din prefectura Hokkaido au demarat o acțiune în instanță, fiecare cerând daune de un milion de yeni (aproximativ 9.000 de dolari) pentru vătămarea psihologică cauzată de faptul că guvernul nipon nu permite căsătorii între persoane de același sex.

Japonia nu recunoaște mariajele homosexuale la nivel național deși unele părți ale țării emit „certificate de parteneriat” care oferă cuplurilor de același sex o parte a drepturilor de care se bucură partenerii heterosexuali.

Instanța din districtul Sapporo din Hokkaido a decis miercuri că lipsa recunoașterii de către guvern a căsătoriei între persoane de același sex încalcă articolul din constituție care stipulează egalitatea în fața legii a cetățenilor, respingând însă cererile de daune ale reclamanților.

„Decizia de astăzi recunoaște faptul că existăm și noi”, a declarat unul dintre reclamanți, adăugând că „vreau să trăiesc într-o societate în care minoritățile sexuale au speranță și o alegere în privința viitorului lor”.

Kanae Doi, directorul filialei din Japonia a Human Rights Watch, afirmă că decizia nu va legaliza căsătoria între persoane de același sex în această țară, fiind nevoie de un verdict al Curții Supreme în acest sens, lucru care ar putea dura mai mulți ani.

Însă decizia de miercuri este una de reper și un pas către legalizarea căsătoriilor homosexuale, a adăugat Doi.

Homosexualitatea a fost legalizată în Japonia încă din 1880, țara insulară fiind relativ liberală comparativ cu alte state asiatice.

Singura țară din Asia care a legalizat căsătoriile între persoane de același sex este Taiwanul.

Însă în 2015 două districte din Tokyo au adoptat o ordonanță care permite cuplurilor de același sex să obțină „certificate de parteneriat” care le acordă o parte din drepturile de care se bucură cuplurile heterosexuale căsătorite.

Zeci de alte municipalități au adoptat de atunci ordonanțe similare care recunosc neoficial relațiile între persoane de același sex fără a le acorda însă același grad de protecție ca și în cazul partenerilor căsătoriți.