Statele Unite vor riposta la "agresiunile" comise de China, a avertizat marţi, în cursul vizitei în Japonia, secretarul de Stat american, Antony Blinken, pledând pentru contracararea provocărilor generate de Beijing şi de Phenian, însă Coreea de Nord a ameninţat noua Administraţie de la Washington, potrivit Mediafax care citează Reuters.

Antony Blinken Foto: Captura Wikipedia

"Vom riposta, dacă este necesar, atunci când China utilizează mijloace de coerciţie şi agresiuni pentru a-şi atinge scopurile", a declarat Antony Blinken, în cursul vizitei la Tokyo.

Washingtonul este preocupat de activităţile Beijingului în Marea Chinei de Sud şi în Marea Chinei de Est.

Secretarul de Stat american, Antony Blinken, şi secretarul Apărării, Lloyd Austin, au avut marţi întrevederi la Tokyo cu ministrul japonez de Externe, Toshimitsu Motegi, şi cu ministrul japonez al Apărării, Nobuo Kishi.

"Comportamentul Chinei, în situaţiile în care nu respectă actuala ordine internaţională, generează provocări politice, economice, militare şi tehnologice pentru alianţa noastră şi pentru comunitatea internaţională", arată un comunicat comun SUA-Japonia, emis cu ocazia vizitei.

Un subiect central pe agenda discuţiilor a fost abordarea faţă de activităţile nucleare şi balistice ale Coreei de Nord. Antony Blinken a evidenţiat, potrivit agenţiei Reuters, importanţa cooperării SUA-Japonia-Coreea de Sud pentru denuclearizarea Coreei de Nord. "Nu avem un alt avantaj strategic faţă de Coreea de Nord în afara acestei alianţe. Abordăm această provocare ca alianţă şi trebuie să procedăm în acest fel dacă vrem eficienţă", a subliniat Antony Blinken.

Coreea de Nord ameninţă Statele Unite

Regimul din Coreea de Nord a transmis un avertisment Statelor Unite cu ocazia turneului efectuat de Antony Blinken şi Lloyd Austin în Japonia şi Coreea de Sud. "Profităm de această oportunitate pentru a avertiza noua Administraţie a SUA, care încearcă să aducă praf de puşcă în ţara noastră. Dacă vor să doarmă liniştiţi noaptea în următorii patru ani, mai bine s-ar abţine de la a genera probleme din primii paşi", a avertizat, potrivit agenţiei Associated Press, Kim Yo Jong, sora liderului nord-coreean, Kim Jong-Un.

Kim Yo Jong a criticat dur intenţia Statelor Unite de a organiza exerciţii militare împreună cu armata sud-coreeană. "Vom urmări viitoarea atitudine şi acţiunile autorităţilor sud-coreene", a atras atenţia Kim Yo Jong, responsabilă de relaţiile intercoreene.

Secretarul de Stat Antony Blinken şi consilierul prezidenţial pentru Securitate Naţională Jake Sullivan se vor întâlni în Anchorage, Alaska, pe 18 martie, cu directorul Oficiului pentru Relaţii Externe al Comisiei Centrale din China, Jang Jiechi, şi cu Wang Yi, consilier de stat şi ministru de Externe. Oficialii americani intenţionează să exprime preocupări privind acţiunile Administraţiei de la Beijing în Hong Kong şi Taiwan, precum şi asupra situaţiei etnicilor uiguri. De asemenea, ar urma să aibă loc discuţii despre acţiunile armatei chineze în Marea Chinei de Est şi la frontiera cu India.