Se pare că nu mai este doar „puțină gripă” pentru el: președintele Jair Bolsonaro și-a dat afară ministrul Sănătății, a plasat ordine masive de vaccinare și chiar a început să poarte o mască împotriva Covid-19, care face ravagii în Brazilia, potrivit AFP.

Jair BolsonaroFoto: Xinhua/Avalon.red / Avalon Editorial / Profimedia

Dar nu ar trebui să ne așteptăm la o schimbare radicală: dacă liderul de extremă dreaptă recunoaște acum importanța vaccinării, pe care a condamnat-o atât de mult, el nu pare în niciun fel înclinat să-și modereze discursul.

"Nu văd nicio schimbare durabilă, convingerile sale rămân aceleași. Este mai degrabă o retragere strategică, datorită presiunii unora dintre aliații săi politici, în special în Parlament, deoarece pandemia este scăpată de sub control", cu peste 279.000 de morți, explică pentru AFP Geraldo Monteiro, politolog la Universitatea de Stat din Rio de Janeiro (Uerj).

Această presiune politică a crescut săptămâna trecută, în special din cauza efectului Lula, cu care se conturează un duel titanic pentru alegerile prezidențiale din 2022. Fostul președinte de stânga a fost vaccinat în fața camerelor și a atacat de la început „gestionarea crizei de sănătate de către Bolsonaro”.

Managementul crizei este condamnat de 61% de către brazilieni, potrivit unui sondaj recent.

„Speranța unei schimbări de curs constă în presiunea electorală, singurul lucru care are un efect asupra lui Bolsonaro”, se poate citi marți într-un editorial al cotidianului Estado de S. Paulo.

- "Faza mai agresivă" -

Șeful statului a decis să-și schimbe ministrul Sănătății pentru a treia oară de la începutul pandemiei, demitându-l pe omul său de încredere, Eduardo Pazuello, general fără experiență medicală, pentru a-l numi pe Marcelo Queiroga, cardiolog recunoscut de colegii săi.

„Dacă generalul Pazuello a rămas atât de mult timp (10 luni) în funcția sa, este pentru că a făcut tot ce a vrut președintele”, a declarat Andreia Sadi, cronicar politic la TV Globo.

"Dar a fost împins să schimbe cursul, pentru că a văzut că oamenii doreau mai ales să fie vaccinați".

Cu câteva ore înainte de a anunța schimbarea în fruntea ministerului, președintele i-a oferit generalului o ieșire onorabilă, lăsându-l să anunțe luni achiziția a 100 de milioane de doze de vaccin de la Pfizer și 38 de milioane de la Janssen (Johnson & Johnson ).

"Pazuello a făcut o treabă bună, gestionarea sa a fost bună", a asigurat Bolsonaro, dar "de acum înainte trecem la o fază mai agresivă în lupta împotriva virusului".

- Seringă mitralieră -

O ilustrare a acestei noi „agresivități”: desenul împărtășit pe rețelele sociale de fiul său, senatorul Flavio Bolsonaro, care arată o seringă uriașă plasată pe o mitralieră, cu legenda: „arma noastră este vaccinul”.

Un mesaj adresat susținătorilor săi de la început, fără îndoială confuz de această schimbare de curs a unui președinte care a asigurat anterior că nu va fi vaccinat deoarece injecțiile ar putea „transforma oamenii în crocodili”.