Bineînţeles că nu trebuie să considerăm nicio ţară ca fiind mică. Dar este de râs faptul că unele ţări se comportă ca fiind o forţă în ciuda puterii lor reale. De exemplu, Grecia, datoare până în gât şi cu o economie falimentară, a lansat un program de înarmare pentru a face o demonstraţie de forţă în faţa Turciei, ceea ce reprezintă o atitudine tragicomică, scrie cotidianul turc Sabah, citat de Rador.

Nava de razboi a Greciei la Marea Mediterana Foto: Handout / AFP / Profimedia

Prim-ministrul Greciei, Kyriakos Mitsotakis, a anunţat în septembrie 2020 că programul de apărare pe 5 ani şi în valoare de 11,5 miliarde de euro are drept scop modernizarea armatei greceşti.

Cheltuieli din sacii plini cu bani

Conform acestui program vor fi achiziţionate 4 noi fregate, vor fi modernizate alte 4 fregate, vor fi achiziţionate 4 elicoptere, rachete sol-aer şi drone, 18 avioane de luptă Rafale din Franţa şi va fi modernizată flotila de avioane de luptă F-16 până în anul 2027. În luna noiembrie, Atena a trimis o scrisoare de intenţie oficială Statelor Unite pentru a achiziţiona 24 de avioane de luptă F-35. De asemenea, este prevăzută şi angajarea unui număr de 15 mii de militari profesionişti în următorii 5 ani.

Şi saudiţii sunt implicaţi

Se pare că aceste eforturi nu sunt considerate a fi suficiente pentru că 6 avioane F-15SA, aparţinând Arabiei Saudite, au aterizat la baza militară Souda din insula Creta pentru a participa la manevre militare cu Grecia.

În anunţul Marelui Stat Major al Greciei se precizează că exerciţiile militare vor dura 2 saptămani şi că vor fi excutate exerciţii de apărare mai ales aeriene, dar şi pe uscat şi pe mare, precum şi instrucţii de luptă. Cu ceva luni în urmă, 4 avioane de luptă F-16 Blok 60 au aterizat la baza militară din insula Creta şi au participat la exerciţii comune cu forţele aeriene greceşti.

Reacţia lui Erdoğan

În declaraţia făcută după rugăciunea de vineri, preşedintele Recep Tayyip Erdoğan, a spus: "Ne-a întristat faptul că Arabia Saudită participă la manevre militare comune cu Grecia. În această problemă vom avea discuţii separate cu oficiali ai Arabiei Saudite. Ne gândim că acest lucru nu trebuia să se întâmple, nu trebuie să se întâmple."

Exerciţii militare comune SUA-Grecia

Pe de altă parte, SUA şi Grecia au organizat exerciţii militare comune în Mediterana de Est. Portavionul american USS Dwight D. Eisenhower participă la manevre comune în Mediterana de Est cu fregate şi avioane de luptă aparţinând forţelor armate greceşti. Forţele aeriene greceşti au postat pe contul oficial de Twitter fotografii din timpul exerciţiilor comune.