Miniștrii de finanțe ai zonei euro au pledat luni pentru continuarea unor politici fiscale generoase pentru a sprijini economia afectată de virus, în timp ce se angajează, odată ce va veni recuperarea, să abordeze datoria crescândă, potrivit AFP.

"Atâta timp cât criza sănătății nu se încheie și recuperarea nu este angajată ferm, vom continua să ne protejăm economia prin implementarea nivelului necesar de sprijin bugetar", au declarat miniștrii de finanțe din cele 19 țări.
"Trebuie evitată o retragere prematură a sprijinului bugetar. Eurogrupul se angajează să mențină o poziție de sprijin în zona euro în 2021 și în 2022", au adăugat aceștia.
Cu toate acestea, miniștrii au subliniat că austeritatea bugetară va reveni după trecerea furtunii.
„Odată ce redresarea va începe ferm, statele membre din zona euro ar trebui să abordeze creșterea nivelului datoriilor publice prin implementarea unor strategii fiscale durabile pe termen mediu, cu accent pe îmbunătățirea calității finanțelor publice, creșterea nivelurilor de investiții și sprijin pentru tranzițiile ecologice și digitale", au spus ei, străduindu-se să arate o coeziune impecabilă.
"Suntem uniți și hotărâți în eforturile noastre de a proteja locurile de muncă, întreprinderile și cetățenii în aceste zile de criză persistentă a sănătății", a declarat președintele Eurogrupului, irlandezul Pascal Donohoe într-o conferință de presă.
După criza financiară din 2008, zona euro a fost puternic criticată pentru că a revenit prea repede la austeritatea bugetară. Această politică a provocat o recădere a economiei și, în cele din urmă, o înrăutățire a deficitelor din cauza lipsei de creștere, precum și a diviziunilor între statele membre.