Pablo Iglesias, vicepremierul de extrema stângă din partea partidului Podemos, și-a dat demisia din executivul spaniol pentru a participa la alegerile regionale ce vor avea loc în 4 mai în Madrid, relatează Politico.

Pablo IglesiasFoto: Matthias Oesterle / Alamy / Profimedia Images

Iglesias a făcut anunțul surpriză într-o înregistrare video publicată luni, la câteva zile după ce Isabel Díaz Ayuso, președintele interimar al Regiunii Madrid, a anunțat organizarea unor alegeri anticipate.

„Madridul are nevoie de un guvern de stânga și cred că pot fi util”, a declarat Iglesias, unul dintre cei 4 vicepremieri ai coaliției de stânga.

„Am meditat mult și am descis că dacă membrii noștri vor dori, voi candida în alegerile de la Madrid”, a adăugat Iglesias.

Acesta a propus-o pe Yolanda Díaz, ministrul muncii, să îi ia locul în funcția de vicepremier însă premierul Pedro Sánchez nu a aprobat încă mutarea.

Guvernul regional din Madrid este condus de o coaliție între Partidul Popular (PP) și partidul centrist Ciudadanos.

Alegerile anticipate vor fi organizate după ce Díaz Ayuso (PP) i-a revocat pe membrii Ciudadanos din cabinetul ei pe fondul temerilor că aceștia ar putea să o înlocuiască.

Díaz Ayuso a fost aspru criticată datorită deciziei sale de a chema alegătorii la urne în mijlocul a ceea ce pare o nouă recrudescență a coronavirusului.

Iglesias a fost la rândul lui ținta unor critici puternice după ce și-a exprimat susținerea pentru protestele anti-guvernamentale violente care au zguduit Spania ca urmare a arestării rapperului Pablo Hasél.