Fondul suveran rus (RDIF) a anunţat luni că s-a ajuns la acorduri pentru producerea vaccinului anti-COVID-19 Sputnik V "cu societăţi din Italia, Spania, Franţa şi Germania", în aşteptarea omologării acestuia în Uniunea Europeană, transmite AFP și Agerpres.

Vaccinul Sputnik VFoto: Patricio Murphy/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

"În momentul de faţă au loc alte negocieri pentru creşterea producţiei în UE. Acest lucru va permite să se înceapă aprovizionarea pieţei unice europene cu Sputnik V imediat după autorizarea sa de către Agenţia europeană a medicamentelor (EMA)", a menţionat într-un comunicat directorul RDIF Kirill Dmitriev.

Responsabilul RDIF, societatea care a finanţat dezvoltarea vaccinului rus, nu a indicat numele grupurilor europene cu care s-a ajuns la acorduri.

La 9 martie a fost anunţat un prim acord de producere a vaccinului în Lombardia, Italia, cu compania farmaceutică italo-elveţiană Adienne.

Dmitriev a adăugat luni că Rusia este gata să "lanseze aprovizionarea ţărilor din UE care vor autoriza Sputnik V în mod independent" de EMA, cum a făcut Ungaria.