Statele membre NATO sunt slab pregătite în cazul eruperii unui conflict major, potrivit unui raport publicat de Agenția de cercetări în domeniul apărării a Suediei care a comparat puterea militară a alianței și a partenerilor săi cu cea a Rusiei, relatează Euractiv.

Steagul Suediei alaturi de cel al NATOFoto: Vincent Mundy / Alamy / Profimedia Images

Raportul avertizează că Rusia ar ocupa statele baltice în decurs de câteva zile întrucât reacția NATO ar fi prea lentă, precizând că Moscova ar avea un avantaj fiindcă forțele NATO sunt desfășurate prea rarefiat, au capabilități militare prea variate și trupele nu se antrenează suficient împreună.

Analiștii suedezi afirmă că un asemenea atac împotriva NATO, a partenerilor săi sau a țărilor UE este extrem de improbabil însă avertizează că o amenințare din partea Vestului sau o oportunitate de a exploata o slăbiciune a sa ar putea schimba poziția Moscovei.

Raportul notează de asemenea că garanțiile din domeniul apărării oferite de Clauza de apărare reciprocă stipulate de UE în Tratatul de la Lisabona „rămân o declarație politică căreia îi lipsesc structuri de pregătire sau militare adecvate pentru apărarea față de un posibil atac armat”.

În ceea ce privește Suedia și Finlanda, Rusia ar împiedica aceste țări să se implice sau alăture unor operațiuni NATO, amenințându-le cu repercusiuni militare, potrivit raportului.

Citește și: