Trei organizaţii neguvernamentale au anunţat luni că au depus o plângere în Rusia contra mercenarilor din organizaţia 'Wagner' pentru uciderea crudă a unui sirian în 2017, informează AFP și Agerpres.

Soldati rusi in Siria (foto arhiva)Foto: Captura YouTube

''Este prima dată când o asemenea acţiune este intentată de către apropiaţii unei victime siriene contra unor suspecţi ruşi'', au indicat într-un comunicat Centrul sirian pentru media şi libertatea de exprimare (SCM), Federaţia internaţională pentru drepturile omului (FIDH) şi organizaţia rusă Memorial.

Cele trei ONG-uri afirmă că au identificat şi ''produs probe'' care atestă că bărbaţi din organizaţia Wagner au torturat şi decapitat un presupus dezertor din armata siriană, în 2017.

''Această plângere este importantă întrucât nu aveam de-a face cu o singură crimă, ci cu un întreg lanţ de impunitate'', a afirmat un reprezentant al Memorial, Aleksandr Cerkasov.

Pe baza plângerii primite, Comitetul de anchetă, organismul rus însărcinat cu principalele anchete penale, urmează să decidă dacă lansează sau nu o procedură penală.

Înregistrarea video a torturii şi uciderii presupusului dezertor a fost publicată în 2018 de cotidianul independent Novaia Gazeta.

Plângerea a fost depusă în numele familiei victimei, Mohamad A. Şansele de a se ajunge la un proces sunt mici, justiţia rusă fiind reticentă faţă de anchetarea crimelor comise de militari ruşi.