Programatorul Laszlo Hanyecz a devenit arhicunoscut în cercurile cripto după ce în 22 mai 2010 a plătit două pizza cu 10.000 de bitcoini, relatează Business Insider.

Laszlo Hanyecz a platit doua pizza Papa John's cu 10.000 de bitcoiniFoto: Joe Raedle / Getty Images / Profimedia

Cele 10.000 de monede virtuale ale lui Hanyecz ar valora în prezent 613 milioane de dolari după ce bitcoin a stabilit un nou preț record de peste 60.000 de dolari sâmbătă.

Prețul criptomonedei cu o capitalizare de piață de 1,1 trilioane de dolari a crescut din nou exploziv în cursul weekendului, beneficiind de pe urma optimismului investitorilor americani.

Președintele Joe Biden a semnat joia trecută legea privind pachetul de stimulare economică în valoare de 1,9 trilioane de dolari adoptată de Congresul american miercuri, născând speranțe că injecția de numerar va oferi un imbold mult așteptat economiei SUA.

Milioane de americani urmează să beneficieze de asistență financiară prin program, primele cecuri în valoare de 1.400 de dolari fiind emise în cursul weekendului trecut.

Noul record stabilit de bitcoin sâmbătă înseamnă că prețul criptomonedei a crescut cu 1.000 în ultimele 12 luni, aceasta beneficiind și de pe urma sprijinului acordat de investitori instituționali majori ca Tesla și Mastercard.

Însă nu toată lumea este entuziasmată de bitcoin, investitorul legendar Warren Buffet criticând în mod repetat criptomonedele ca fiind „lipsite de valoare” și afirmând despre acestea că sunt „otravă de șobolani la pătrat”.

În ceea ce îl privește pe Hanyecz, acesta aparent nu are regrete privind achiziția celor două pizza în urmă cu 11 ani, declarând anul trecut într-un interviu acordat Coindesk că „bitcoin este o modalitate de a exploata lăcomia”.

REFERINȚĂ: