Administrația Joe Biden ar fi încercat să îl contacteze pe liderul Kim Jong Un din luna februarie, însă nu a primit niciun răspuns din partea guvernului de la Phenian, relatează BBC News.

Kim Jong UnFoto: KCNA

Washingtonul a încercat să stabilească legătura cu dictatorul din Coreea de Nord, pe mai multe canale, pentru a preveni escaladarea tensiunilor dintre cele două state, potrivit unor oficiali americani.

Relațiile dintre SUA și Coreea de Nord rămân în continuare problematice din cauza programului nuclear și în ciuda tentativelor fostului președinte Donald Trump de ajungere la un compromis. Cele trei întâlniri dintre Donald Trump și Kim Jong Un nu a dus la prea multe progrese, Coreea de Nord condiționând stoparea programului său de dezvoltare a armelor nucleare de ridicarea sancțiunilor internaționale.

De altfel, BBC News notează că presa din Coreea de Nord nici nu a relatat până acum despre schimbarea de la Casa Albă și preluarea președinției de către democratul Joe Biden.

Încercările părții americane de a intra în diaolg cu Phenianul s-a derulat inclusiv prin intermediul misiunii nord coreene de la ONU, în New York. Un oficial american a precizat pentru Reuters că au existat mai multe tentative, însă partea americană nu a mai avut niciun răspuns de mai bine de 12 luni, de pe vremea când Trump era încă la Casa Albă.

Președintele Joe Biden a anunțat deja revizuirea politicii în privința Coreei de Nord, aceasta urmând să fie prezentată public în luna aprilie. Biden l-a calificat drept criminal pe liderul de la Phenian și a insistat asupra necesității ca acesta să renunțe la programul său de înarmare nucleară pentru ca sancțiunile dure impuse de ONU și SUA să poată fi ridicate.

În ianuarie Kim Jong Un denunța ”politicile ostile” ale SUA, Washingtonul fiind definit drept cel mai mare inamic. ”Politicile ostile ale Washingtonului nu se vor schimba, indiferent cine este la Casa Albă, dar renunțarea la ele este cheia relațiilor Coreea de Nord – SUA, declara dictatorul nord-coreea, potrivit agenției de stat KCNA.