Săptămânalul satiric francez Charlie Hebdo a publicat o caricatură în care Regina Elizabeth a II a apare apăsând cu genunchiul gâtul ducesei de Sussex, aluzie la cazul uciderii cetățeanului american de culoare George Floyd de către un polițist, caz care a declanșat anul trecut mișcarea antirasism Black Lives Matter. Controversata caricatură a fost publicată sâmbătă în contextul în care familia regală britanică a devenit în această săptămână ținta acuzațiilor de rasism.

Caricatura Charlie Hebdo Foto: Hotnews

Într-un interviu exclusiv pentru Oprah Winfrey, difuzat de CBS, Meghan Markle a vorbit despre motivele care au stat la baza retragerii din rolurile de membrii activi ai familiei regale, dezvăluind că, pe vremea când era însărcinată cu fiul ei Archie, au existat discuții și îngrijorări despre culoarea pielii acestuia. Ducesa a mai spus că a fost atât de afectată încât a avut gânduri suicidale în acea perioadă.

Cu toate acestea, atât Meghan Markle, cât și soțul ei, prințul Harry, au vorbit în termeni laudativi despre regină. După interviu, Oprah Winfrey a precizat că acuzațiile de rasism nu o vizează pe regină sau pe soțul ei, prințul Philip.

Palatul Buckingham a transmis că tratează cu maximă seriozitate dezvăluirile făcute de cei doi. Ulterior, întrebat de jurnaliști, Prințul William a spus și el că familia regală nu este sub nicio formă rasistă, adăugând că va vorbi cu fratele său.

Caricatura publicată de Charlie Hebdo sâmbătă este intitulată “De ce a părăsit Meghan Palatul Buckingham”, ducesa pusă la pământ de regină spunând ”Pentru că nu mai puteam să respir”. Regina este înfățișată cu ochii roșii, rânjind și cu păr pe picioare.

Halima Begum, directorul executiv al organizației britanice pentru egalitate în drepturi Runnymede Trust, a comentat că această caricatură transmite un mesaj greșit din toate punctele de vedere.

“Regina în locul criminalului care l-a ucis pe George Floyd apăsând genunchiul pe gâtul lui Meghan? Meghan spunând că nu poate respira? Chestia asta nu forțează limitele, nu stârnește răsul nimănui și nici nu pune problema rasismului. Nu face atlceva decât să ducă subiectul în derizoriu și să jignească”, a reacționat ea, pe twitter. Caricatura i-a înfuriat pe fanii reginei, mai notează Guardian.

În 2015, 11 jurnaliști de la Charile Hebdo au fost asasinați de frații Said și Chérif Kouachi care au descins la sediul redacției și au deschis focul asupra acestora, din cauza caricaturilor ”ofensatoare” cu profetul Mahomed. În total, atacul s-a soldat cu 12 morți și 11 răniți. Charlie Hebdo a republicat caricatura anul trecut.