Şeful Pentagonului, Lloyd Austin, a declarat sâmbătă că se deplasează în Asia pentru a discuta cu aliaţii SUA despre modalităţile de consolidare a cooperării militare în regiune pentru a crea o "descurajare credibilă" împotriva Chinei, informează AFP și Agerpres. Lloyd Austin a început acest turneu asiatic care va dura o săptămână în Hawaii, sediul comandamentului militar american pentru regiunea indo-pacifică (Indopacom). Următoarele opriri vor fi la Tokyo, Seul şi New Delhi. Acesta este primul turneu în străinătate al şefului Pentagonului după preluarea mandatului apărării pe 22 ianuarie. "Este o chestiune de alianţe şi parteneriate", a declarat Austin reporterilor care îl însoţesc în acest turneu.

Foto:

"Este vorba, de asemenea, de consolidarea capacităţilor noastre" a adăugat el, atrăgând atenţia asupra faptului că în timp ce SUA se concentrează asupra luptei antijihadiste din Orientul Mijlociu, China îşi modernizează armată într-un ritm susţinut.

"Avantajul nostru competitiv s-a erodat", a remarcat şeful Pentagonului."Avem în continuare un avantaj, dar îl vom întări".

"Scopul nostru este să ne asigurăm că avem capacităţile, planurile şi conceptele operaţionale pentru a putea opune o descurajare credibilă Chinei sau oricui doreşte să atace SUA", a adăugat el.

La Tokyo şi Seul, secretarului apărării i se va alătura şeful diplomaţiei americane Antony Blinken pentru discuţii cu omologii japonezi şi sud-coreeni.

"Ceea ce vreau să fac eu şi secretarul de stat este să începem să întărim aceste alianţe", a mai declarat Lloyd Austin.

"Să-i ascultăm, să învăţăm, să le înţelegem punctul de vedere (...) cu scopul de a coopera pentru a ne asigura că întărim stabilitatea regională".

Acest turneu în Asia urmează unui summit fără precedent al QUAD (SUA, Australia, India şi Japonia), alianţă informală născută în anii 2000 cu scopul de a contrabalansa creşterea influenţei Chinei.

Totodată, acest turneu precede prima întâlnire, pe 18 martie, la Anchorage (Alaska), a secretarului de stat Antony Blinken şi a lui Jake Sullivan, consilierul pentru probleme de securitate naţională al preşedintelui Biden, cu înaltul oficial chinez Yang Jiechi şi cu ministrul de externe Wang Yi.