Curtea Supremă a Braziliei a decis ca neconstituţională invocarea "unei crime de onoare" ca circumstanţă atenuantă în cazurile de feminicid, transmite AFP, citat de Agerpres. "Teza legitimei apărări a onoarei este neconstituţională deoarece este contrară principiilor constituţionale ale demnităţii umane, protecţiei vieţii şi egalităţii de gen", se arată într-o decizie a Curţii adoptată vineri seară. Brazilia a înregistrat 1.326 de cazuri de feminicid în 2019, o creştere cu 7.8% faţă de anul precedent, potrivit celor mai recente date oferite de ONG-ul Forumul brazilian de securitate publică.

HotNews.roFoto: Hotnews

În 2017, decizia unui juriu popular de a-l achita pe Vagner Rosario Modesto, acuzat pentru tentativă de ucidere a fostei sale soţii, pe care o înjunghiase de trei ori cu un an înainte în oraşul Nova Era (Minas Gerais, sud-estul ţării), a stârnit indignare publică.

În acest caz, apărarea a pledat invocând "legitima apărare a onoarei", iar acuzatul a explicat că a fost orbit de gelozie în momentul în care a văzut un mesaj în telefonul mobil al fostei sale soţii.

Un alt caz de feminicid a şocat Brazilia în 1976, când Angela Diniz, o figură cunoscută a jet set-ului din Rio de Janeiro, a fost împuşcată de un om de afaceri care a fost apoi condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare după ce a susţinut că a "ucis din dragoste".

După o mişcare de mobilizare socială sub sloganul "Cine iubeşte, nu ucide", bărbatul a fost supus din nou judecăţii, primind o condamnare de 15 ani de închisoare