Poliția din Rusia a arestat sâmbătă în jur de 150 de persoane la o reuniune a unor politicieni independenți și lideri ai opoziției, acuzându-i de legături cu o organizație aflată pe lista neagră a autorităților, relatează Reuterscitând un grup de monitorizare și un post de televiziune.

Opozanti rusi in duba politiei (sursa: twitter) Foto: Hotnews

Arestările vin în contextul în care autoritățile derulează o operațiune de înăbușire a mișcării anti-Kremlin declanșate după condamnarea, arestarea și încarcerarea liderului opoziției Alexei Navalnîi la scurt timp după revenirea acestuia în țară, în urma episodului otrăvirii sale.

Reuniunea din Moscova la care a avut loc intervenția forțelor de securitate urma să adune aleși locali din toată țară, dezbaterile fiind programate pentru sâmbătă și duminică.

Evenimentul era organizat de Andrei Pivovarov, directorul executiv al organizației neguvernamentale Open Russia, cu sediul în Marea Britanie. Organizația a fost fondată de fostul magnat și critic al Kremlinului Mihail Hodorkovski. Pivovarov se numără printre cei arestați, alături de politicianul de opoziţie Vladimir Kara-Murza, vicepreședinte al Fundației Free Russia, cu sediul în Washington.

Poliția a dat buzna în clădirea în care urma să aibă loc evenimentul și a început arestarea participanților, ducându-i în dubele care așteptau afară, potrivit înregistrărilor video. Astfel, zeci de persoane, printre care şi jurnalişti care doreau să relateze de la eveniment, au fost reţinute la întâlnire. Vladimir Kara-Murza a distribuit o fotografie făcută în interiorul dubei, după arestare, mai relatează Reuters.