Agenții Poliției Naționale, în colaborare cu autoritățile din cinci țări străine au capturat în provincia Malaga prima barcă semi-submersibilă pregătită pentru traficul de droguri, potrivit unei postări pe pagina de internet a instituției.

Submarinul capturatFoto: Politia spaniola

Sechestrul face parte din operațiunea „Ferro”, desfășurată împotriva producției și distribuției de narcotice, în urma căreia au fost arestate 52 de persoane. Au mai fost confiscate peste 400 de kilograme de cocaină, 600 de kilograme de hașiș și peste 100.000 de euro în numerar.

La operațiune au participat polițiști din Columbia, Olanda, Portugalia, Marea Britanie și SUA. Ancheta a început anul trecut, când agenții au aflat de existența unei organizații internaționale de narcotraficanți având sediul pe coasta spaniolă și care era formată din cetățeni spanioli, columbieni și dominicani. În această zonă, ei dispuneau de infrastructura și logistica necesare pentru transportul unor cantități mari de stupefiante (bărci, depozite industriale, camioane etc.).

Între perioada aprilie - decembrie 2020, au fost confiscate mari cantități de cocaină (aproape 3 tone) ascunsă în mărfuri legale din Columbia - în special în transporturile de nucă de cocos, miez de palmier și ipsos agricol - a căror destinație finală era Spania, Regatul Unit și Belgia. În toate cazurile, grație colaborării dintre Poliția Națională a Spaniei și Poliția Națională din Columbia, au fost intervenite containere aparținând unei companii care transporta colete ale căror mărfuri erau contaminate cu cocaină.

Cu câteva zile înainte autoritățile au interceptat într-un camion care plecase din Lisabona (Portugalia) cu destinația Regatul Unit, ascunse în interiorul unor căzi cu hidromasaj, 100 de kilograme de hașiș și 100 de kilograme de marijuana.

Submarinul capturat vineri, primul de acest fel din Spania, are nouă metri lungime, trei metri lățime și trei metri adâncime. Avea două motoare de câte 200 CP fiecare, cu o capacitate de a transporta până la două tone de narcotice.