Procuratura generală a făcut recurs vineri împotriva revocării de către un judecător al Curții Supreme a Braziliei a condamnărilor de corupție ale fostului președinte Luiz Inacio Lula da Silva, ceea ce deschide calea revenirii sale la politică, potrivit AFP.

Luiz Ignacio Lula da SilvaFoto: Flickr/ Alexander Bonilla

Judecătorul Curții Supreme, Edson Fachin, estimase că instanța din Curitiba (sud), care-l condamnase pe Lula în patru procese, nu era „competentă” să judece aceste cazuri.

El a dispus transferul acestor patru cazuri - două condamnări și două în așteptarea procesului - către o altă instanță din Brasilia.

Fostul președinte brazilian (2003-2011) nu a fost disculpat de acuzațiile de corupție care i se aduc, dar această anulare pentru competență de judecată îi permite să-și recupereze drepturile politice.

Luiz Inacio Lula da Silva, în vârstă de 75 de ani, a fost acuzat în special că a primit mită pentru a favoriza companiile de construcții în atribuirea contractelor publice, în special în legătură cu compania petrolieră de stat Petrobras.

Procuratura generală a solicitat Curții Supreme să restabilească cel puțin cele două condamnări, argumentând fondul legal al acestora și faptul că Lula a fost „desemnat ca lider” al sistemului Petrobras.

Prima sentință, de 10 ani și 8 luni închisoare, se referea la un apartament triplex lângă mare pe care Lula l-ar fi primit de la una dintre aceste companii de construcții.

A doua se referea la lucrări de renovare finanțate de două grupuri de construcții pe o proprietate rurală din Atibaia, în statul Sao Paulo (sud-est).

Aceste două condamnări au fost confirmate în apel. De asemenea, a fost condamnat în primă instanță în două cazuri pentru presupuse nereguli în donațiile făcute de companii către Institutul Lula.

El a executat deja un an și jumătate de închisoare pentru corupție, din aprilie 2018 până în noiembrie 2019, înainte de a fi eliberat prin decizie colegială a Curții Supreme.