”Distrugeți orașul fără violență": o femeie în vârstă de 30 de ani a fost condamnată vineri în Danemarca la doi ani de închisoare pentru că a făcut apel la violență în timpul unui protest antirestricții de la Copenhaga, o sentință considerată prea grea de aleșii din stânga, relatează AFP.

DanemarcaFoto: Henning Bagger / AFP / Profimedia

În special, instanța de la Copenhaga a găsit-o vinovată „că a contribuit prin acțiunile sale la violența împotriva poliției și la o perturbare gravă a ordinii publice” în timpul unei demonstrații din 9 ianuarie a grupului danez antirestricții „Men In Black”, conform hotărârii.

Sentința a fost dublată datorită unei noi dispoziții legale adoptate la sfârșitul anului 2020, care permite să se facă atunci când infracțiunea sau contravenția „are contextul sau este legată de epidemia Covid-19 din Danemarca”.

Prima sentință grea de la apariția protestelor anti-restricții la Copenhaga la începutul lunii ianuarie, cazul a declanșat și o dezbatere asupra sferei remarcilor uneori ambigue făcute de tânără.

„Ești gata să mergi și să distrugi orașul într-un mod non-violent?”, spusese ea în mod special în timpul unui discurs improvizat. "Oamenii din Parlament. Distrugeți sistemul", a strigat ea într-un megafon, în fața câtorva sute de manifestanți.

Manifestația degenerase atunci, iar tânăra, mamă a doi copii, rămăsese în avanposturi în ciuda apelurilor de dispersare, conform hotărârii.

Instanța explică faptul că nu a reținut expresia „non-violent” din cauza utilizării repetate a cuvântului „distruge”.

Câteva zeci de susținători ai inculpatei, potrivit presei locale, veniseră să demonstreze în favoarea ei în instanță, mustrând poliția, presa și procurorul.

Aplicarea dispoziției care permite dublarea sentinței a stârnit proteste din partea mai multor aleși ai stângii daneze.

"Articolul de lege împotriva criminalității nu ar fi trebuit niciodată aplicat. Nu ar trebui să ne temem de o sentință dublată pentru o demonstrație împotriva guvernului", a reacționat pe Twitter deputatul de centru-stânga Kristian Hegaard.