Ministrul sănătăţii al Germaniei, Jens Spahn, a criticat suspendarea vaccinării cu doze din serul AstraZeneca în unele ţări, susţinând că "beneficiul este mult mai mare decât riscul", informează vineri dpa, citată de Agerpres. Câteva ţări europene au suspendat utilizarea vaccinului AstraZeneca împotriva COVID-19 după ce au fost raportate mai multe cazuri de tromboze (formare de cheaguri de sânge) la persoane cărora li s-a administrat acest vaccin.

Vaccinare cu AstraZenecaFoto: Liselotte Sabroe / AFP / Profimedia

Spahn susține că, după ce s-a consultat cu experţi de la Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA), poate afirma cu certitudine că nu se constată o creştere notabilă de cazuri de tromboză în legătură cu vaccinarea.

"Regret că unele ţări din Uniunea Europeană (UE) au suspendat vaccinarea cu AstraZeneca. Din ceea ce ştim până acum, beneficiul (vaccinării)... este mult mai mare decât riscul", a spus ministrul german.

Preşedintele Institutului Robert Koch pentru controlul bolilor, Lothar Wieler, a declarat la rândul său că la ora actuală nu există indicii că evenimentele din Danemarca şi din alte ţări sunt unele semnificative din punct de vedere statistic.

Danemarca, Norvegia şi Islanda au anunţat joi că suspendă inocularea vaccinului de la AstraZeneca, invocând principiul 'precauţiei'. Bulgaria le-a urmat vineri exemplul.