Ministerul Educației din Afganistan a interzis elevelor mai mari de 12 ani să cânte la evenimente publice, relatează miercuri presa din această țară citată de Deutsche Welle.

Eleve AfganistanFoto: Marcus Yam/Los Angeles Times/ Profimedia

Informația vine pe fondul temerilor tot mai mari că talibanii ar putea recâștiga puterea în Afganistan în contextul în care gruparea islamistă radicală negociază un acord de pace cu Statele Unite.

Elevelor mai mari de 12 ani li se va permite să cânte la evenimente „la care participă exclusiv femei”, potrivit deciziei ministerului afgan care a fost obținută de televiziunea locală Ariana News care a distribuit-o pe Twitter.

Najeeba Arian, purtătoarea de cuvânt a ministerului educației din această țară, a confirmat autenticitatea documentului și a adăugat că decizia se aplică tuturor provinciilor afgane, potrivit agenției de presă DPA.

Purtătoarea de cuvânt a afirmat că decizia a fost luată la sugestia elevilor și părinților și a precizat de asemenea că profesorilor de sex masculin li se va interzice să predea elevelor.

Directorii școlilor vor fi responsabili de implementarea interdicției, adaugă presa locală.

Decizia a provocat indignare pe platformele social media, numeroși utilizatori comparând decizia guvernului cu ideologia islamistă radicală a talibanilor.

Unii utilizatori au protestat față de interdicție prin distribuirea de imagini cu fete tinere dansând și cântând.

„Nu dă bine pentru Republică dacă începe să emuleze aceleași valori ca talibanii”, a scris jurnalista Ruchi Kumar pe Twitter”.

Talibanii au controlat majoritatea Afganistanului timp de aproape cinci ani până când coaliția condusă de Statele Unite i-a înlăturat de la putere în 2001.

Ultimele două decenii au dus la o deschidere față de drepturile femeilor în această țară atât în mediul urban cât și în cel rural, profund conservator, ducând la mai multe oportunități pentru acestea.

Însă atacurile asupra jurnalistelor din Afganistan sunt din nou în creștere și femeile se tem că își vor pierde drepturile câștigate odată cu răsturnarea de la putere a talibanilor în contextul în care aceștia încearcă să își renegocieze reîntoarcerea în viața politică a țării.

Citește și: