​Italia va intra în carantină națională în weekend-ul în care va celebra Paștele, respectiv 3-5 aprilie, potrivit unui proiect de lege consultat vineri de Reuters. Măsura este menită să limiteze răspândirea Covid-19, în contextul în care Italia se confruntă cu o creștere a numărului de cazuri și spitalizări.

Coronavirus ItaliaFoto: Vincenzo PINTO / AFP / Profimedia

Magazinele non-esențiale vor fi închise peste tot în țară în perioada 3-5 aprile, iar cetățenii vor putea ieși din casă doar pentru a merge la muncă sau pentru urgențe medicale ori de altă natură.

Odată cu măsurile impuse la nivel național, Italia se pregătește de o regândire a restricțiilor în cele 20 de regiuni al țării, după o evaluare săptămânală, în funcție de evoluția numărului de cazuri. Autoritățile aplică și aici mai multe tipuri de scenarii: alb, galben, portocaliu și roșu, în funcție de nivelul de risc.

Restricțiile vor fi sporite și în zonele care sunt în scenariul galben (risc scăzut de transmitere a bolii), deplasarea între localități fiind limitată, restaurantele și barurile închise. La fel și școlile.

Astfel, anumite regiuni printre care și Lombardia unde se află și centrul financiar al Italiei, Milano, ar urma să intre în carantină încă de luni ca urmare a creșterii semnificative a numărului de cazuri în ultimele zile.

"Sper că acesta este ultimul sacrificiu pe care îl cer cetățenilor noștri”, a declarat președintele regiunii Attilio Fontana.

Proiectul ar urma să fie aprobat în ședința de vineri a guvernului.

Joi, Italia a raportat aproape 26.000 de noi cazuri de Covid-19 și 373 de decese. Peste 100.000 de italieni au murit din cauza noului coronavirus, de la începutul pandemiei, Italia fiind printre cele mai afectate state europene și țara care a impus măsuri dure de carantină ce au afectat economia țării, vorbindu-se despre ce mai gravă criză după cel de-Al Doilea Război Mondial.