Un boom fără precedent al gemenilor: Peste 1,6 milioane de perechi de gemeni se nasc în fiecare an, în lume -Studiu

de R.P.     HotNews.ro
Vineri, 12 martie 2021, 11:50 Actualitate | Internaţional


Gemeni
Un număr atât de mare de naşteri de gemeni nu a mai existat niciodată la nivel mondial, o creştere care se explică prin extinderea Reproducerii Umane Asistate Medical (RUAM) şi sarcinile la vârste mai înaintate, relatează vineri AFP, citată de Agerpres. Peste 1,6 milioane de perechi de gemeni se nasc în fiecare an în lume, sau "aproape unul din 40 de bebeluşi", potrivit studiului publicat în revista specializată Human Reproduction.

După anii 1980, rata globală a naşterilor de gemeni a crescut cu o treime, ajungând de la 9,1 la 12 la 1.000 de naşteri, în doar trei decenii, a declarat Gilles Pison, profesor la Muzeul Naţional de Istorie Naturală din Franţa şi cercetător asociat la Institutul Naţional de Studii Demografice (INED).

Acest boom de gemeni este îngrijorător deoarece aceştia sunt de multe ori subponderali, prematuri, cu mai multe complicaţii la naştere şi cu un risc mai mare de mortalitate în comparaţie cu ceilalţi nou-născuţi, părinţii confruntându-se totodată cu dificultăţi în a avea grijă de doi copii în acelaşi timp.

Frecvenţa mai mare la nivel mondial a naşterii gemenilor se datorează exclusiv înmulţirii fără precedent a sarcinilor aşa-numiţilor "gemeni fraternali" (provenind de la două ovule diferite), care variază de la un continent la altul şi de la o perioadă la alta. Gemenii identici, cunoscuţi ca monozigoţi, se nasc peste tot în aceleaşi proporţii, cu "o rată constantă - de patru naşteri de gemeni identici la o mie de naşteri - care nu variază în funcţie de vârsta femeii şi nici de la o regiune la alta", a subliniat Pison.

RUAM, care s-a dezvoltat în ţările bogate în anii 1970, a contribuit la această creştere a numărului de naşteri multiple, la fel ca şi sarcinile la vârste mai înaintate. Nivelul din sânge al unui hormon implicat în dezvoltarea ovulelor şi a ovulaţiei, FSH, este mai mare odată cu înaintarea în vârstă şi explică faptul că probabilitatea unei sarcini gemelare creşte până la un nivel maxim la vârsta de 37 de ani.

Dincolo de aceasta - înainte de sosirea RUAM - rata gemenilor fraterni scade rapid din cauza slăbirii funcţiei ovariene şi a unui risc mai mare de mortalitate embrionară, a explicat cercetătorul. Progresele tehnice în reproducerea asistată au făcut posibilă încă câţiva ani o sarcină cu la fel de mare succes prin implantarea unui singur embrion şi îngheţarea celor în exces.

O precauţie care a permis "să fie atins un vârf în ceea ce priveşte ratele de gemelitate, în special în ţările dezvoltate în care RUAM s-a răspândit cel mai mult", notează autorii studiului.

Autorii cercetării, Gilles Pison şi Christiaan Monden de la Universitatea Oxford şi Jeroen Smits de la Universitatea Radboud din Ţările de Jos, au exploatat toate datele disponibile pentru a estima rata de gemelitate în diferite ţări din întreaga lume şi au descris schimbările survenite în trei decenii, comparând perioadele 1980-1985 cu 2010-2015.

Din cei 3,2 milioane de gemeni născuţi în fiecare an, 1,3 milioane vin pe lume în Africa (adică 650.000 de perechi) şi tot atâţia în Asia. Restul, aproximativ 600.000 de copii, se nasc pe alte continente. Motivul pentru care în Asia au loc atâtea naşteri de gemeni este în primul rând acela că regiunea găzduieşte 60% din umanitate.

Numărul mare de gemeni din Africa (17% din populaţie) poate fi explicat în special printr-o rată a natalităţii mult mai mare decât în alte regiuni, între dublă şi triplă în comparaţie cu celelalte continente, precum şi prin cea mai ridicată rată de gemelitate din lume.

Rata de gemelitate în Europa şi America de Nord în urmă cu 30 de ani era aproape jumătate în comparaţie cu cea din Africa, însă a crescut semnificativ de atunci (ajungând la 14,4, respectiv 16,9 naşteri de gemeni din 1.000) şi aproape o egalează pe cea din Africa, ce a crescut la doar 17.1). Răspândirea RUAM şi a maternităţii la o vârstă mai înaintată au dus, prin urmare, la "o mişcare de convergenţă" către rata ridicată din Africa.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2290 vizualizari

 • +1 (1 vot)    
  Iar. (Vineri, 12 martie 2021, 12:17)

  crdf [utilizator]

  În română nu există noțiunea de „gemeni fraternali” (poate doar pe site-urile de mămici, care nu știu să traducă mai bine termenul din limba engleză și despre care s-ar putea spune că nici nu au datoria să o facă, având în vedere scopul site-urilor respective). Evoluția și fluiditatea limbii nu înseamnă înlocuirea unor sintagme consacrate cu niște structuri traduse pe negândite.

  Singura denumire curentă și răspândită la scară largă din limba română pentru gemenii care nu sunt identici este cea de gemeni dizigoți, iar voi ca portal de știri ar trebui să țineți cont de asta în loc să traduceți literal din engleză, fără să aveți în vedere realitățile limbii și ale societății.

  Dar bine, voi încă folosiți ghilimelele de genul " în loc să le folosiți pe cele românești „”, ceea ce e absurd, având în vedere că ați luat totuși decizia corectă de a folosi diacritice.

  S-ar putea spune foarte ușor că nu sunt importante detaliile de genul ăsta, iar obiectiv vorbind, ele nu periclitează înțelegerea unei știri, dar dacă lăsați să se înțeleagă că vă respectați publicul și sunteți puțin mai răsăriți decât tabloidele, atunci se impun niște standarde și tocmai atenția la aceste detalii vă ajută să vă distingeți.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by