Camera Reprezentanţilor din Statele Unite a aprobat, joi, un proiect de lege care prevede intensificarea verificărilor persoanelor care achiziţionează arme de foc, iar iniţiativa legislativă, o prioritate a Partidului Democrat, urmează să ajungă în Senat, informează Mediafax citând publicaţia The Hill.

HotNews.roFoto: Hotnews

Proiectul de lege prevede "utilizarea actualelor proceduri de verificare" pentru a asigura că persoanele care au interdicţii de achiziţionare a armelor de foc sunt oprite să le obţină.

Proiectul de lege a fost aprobat cu un raport de voturi de 227 la 203 de Camera Reprezentanţilor. Opt congresmeni republicani au votat în favoarea proiectului. Un singur congresman democrat, Jared Golden, a votat împotriva iniţiativei.

Proiectul de lege prevede aplicarea unor noi criterii de verificare a transferurilor de arme între părţi private, în cadrul eforturilor de limitare a atacurilor cu arme de foc din Statele Unite.

"Nu ar trebui să avem nevoie de o pandemie pentru reducerea violenţelor armate în această ţară. Ar trebui să putem face acest lucru prin adoptarea de către Congres a unor măsuri logice de siguranţă pentru a îngreuna achiziţionarea armelor de către cei care nu le folosesc responsabil", a declarat Steny Hoyer, liderul grupului parlamentar democrat din Camera Reprezentanţilor.

Însă criticii susţin că măsurile constituie încălcări ale celui de-al Doilea Amendament al Constituţiei SUA şi că nu vor contribui la reducerea violenţelor. Congresmanul republican Thomas Massie a argumentat că statisticile arată că cele mai multe infracţiuni armate nu sunt comise de persoane care au achiziţionat legal arme de foc.

Pentru a intra în vigoare, proiectul de lege trebuie aprobat şi în Senat, unde majoritatea favorabilă ar putea fi mai greu de obţinut.