Emiratele Arabe Unite au anunțat joi crearea unui fond de investiții de 10 miliarde de dolari destinat sectoarelor strategice din Israel, cu care a normalizat relațiile anul trecut, potrivit AFP.

Benjamin NetanyahuFoto: Rafael Ben-Ari / Alamy / Profimedia Images

Decizia, potrivit agenției oficiale de știri din Emiratele Arabe Unite, WAM, a fost luată în urma unui apel telefonic „constructiv” între prințul moștenitor al Abu Dhabi, șeicul Mohammed bin Zayed și premierul israelian Benjamin Netanyahu.

Datorită acestui fond de 10 miliarde de dolari (aproximativ 8,3 miliarde de euro), Emiratele Arabe Unite „vor investi în Israel și alături de Israel, în sectoare precum producția de energie, apa, spațiul, sănătatea și agro-tehnologia”, specifică WAM.

Cele două țări au semnat anul trecut un acord pentru a-și normaliza relațiile, sub egida președintelui american de atunci Donald Trump.

Acordul a făcut din Emirate al treilea stat arab care a stabilit relații cu Israel, după Egipt în 1979 și Iordania în 1994.

Bahrain, Maroc și Sudan au încheiat ulterior acorduri similare negociate de Statele Unite cu statul evreu.

Fondul „își propune să sprijine relațiile economice dintre cele două economii prospere din regiune, deblocând oportunități de investiții și parteneriate”, a spus WAM.

Se remarcă faptul că „aceste fonduri vor proveni din sectoarele privat și guvernamental”.