Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a avertizat joi Consiliul de Securitate că, fără „acțiuni imediate”, ”milioane de oameni riscă „ă moară de foame” în întreaga lume, potrivit AFP.

Foamete AfricaFoto: Profimedia Images/Deloche/BSIP

"Șocurile climatice și pandemia Covid-19 alimentează" riscul, a subliniat el în timpul unei ședințe a Consiliului privind legătura dintre foamete și securitate, organizată de Statele Unite, adăugând că în aproximativ treizeci de țări, "peste 30 de milioane de oameni sunt aproape la a fi declarați într-o situație de foamete".

„Mesajul meu este simplu: dacă nu hrănești oamenii, hrănești conflicte”, a insistat el, denunțând responsabilitatea omului în crearea foametei prin conflicte.

"Foametea și foamea nu mai sunt legate de lipsa hranei. Acum sunt în mare parte produse de om - și folosesc termenul în mod deliberat", a spus el. Potrivit acestuia, „în secolul XXI, nu este nevoie să avem foamete”.

După ce a relatat că a asistat la moartea unei fete de doi ani în Uganda din cauza foametei în 1993, ambasadorul SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield, a subliniat, de asemenea, că nu există „niciun motiv pentru a nu oferi resurse persoanelor care au nevoie urgentă de ele” .

"În lumea de astăzi, foametea este cauzată de om. Și dacă este cauzată de noi, înseamnă că trebuie să o oprim și noi", a spus ea.