Un bărbat în vârstă de 96 de ani acuzat că a fost gardian SS în lagărul Stutthof din Polonia ocupată de naziști a fost considerat „inapt să fie judecat”, potrivit CNN.

Lagar StutthofFoto: Google Maps

Bărbatul, numit doar „Harry S.”, ar fi activat în lagărul de concentrare - unde se estimează că 65.000 de persoane au fost ucise în timpul Holocaustului.

Curtea din Wuppertal, Germania, trebuia să-l judece pentru că a „ajutat și instigat la asasinarea a sute de persoane”, a declarat pentru CNN judecătorul și purtătorul de cuvânt al Curții, Christian Lange.

Dar, din cauza incapacității sale fizice de a-și „desfășura apărarea într-un mod ușor de înțeles”, procesul nu va mai avea loc, a spus Lange. Instanța a decis, totuși, că trebuie să „suporte el însuși cheltuielile efectuate de el în procedură”.

Justiția germană îl acuză pe nonagenar, a cărui identitate nu a fost dezvăluită, dar care avea 19 ani la momentul faptelor, că ar fi aparținut unei companii a SS și că ar fi fost în acest fel gardian al lagărului din Stutthof, situat la 40 km de orașul Gdansk, astăzi în Polonia.

În timp ce tribunalul susține că există „dovezi puternice” că el a păzit transportul a 598 de prizonieri la Auschwitz-Birkenau, unde 596 au fost uciși în camerele de gazare, acesta se declară nevinovat.

Identitatea victimelor nu a fost dezvăluită, dar din punct de vedere istoric prizonierii lagărului au inclus mulți evrei, precum și polonezi neevrei.

Lange a declarat pentru CNN că Harry S. ar fi făcut parte dintr-un grup de 11 bărbați care păzeau transportul prizonierilor la Auschwitz.

În februarie, o fostă secretară din lagărul Stutthof a fost acuzată de complicitate la asasinarea a 10.000 de persoane, în ceea ce a reprezentat un caz rar care implică o presupusă membră a personalului lagărului de concentrare.

Procurorii nu au numit-o pe femeie, dar au spus că este acuzată că „i-a ajutat pe cei responsabili în lagăr în uciderea sistematică a prizonierilor evrei, a partizanilor polonezi și a prizonierilor de război sovietici în funcția sa de stenograf și secretar al comandantului lagărului."