Pachetul de stimulare pentru economia SUA va avea efecte multiple dincolo de granițele Statelor Unite, dar nu este exclus riscul inflației și o înăsprire bruscă a ratelor dobânzii, potrivit AFP.

Joe BidenFoto: Captura YouTube
  • UPDATE Joi, Joe Biden va promulga în cele din urmă giganticul plan de susținere a economiei joi, a anunțat Casa Albă a doua zi după adoptarea sa de către Congres.

Cu o injecție de 1.900 miliarde de dolari, planul american de salvare va avea „efecte pozitive asupra restului economiei mondiale”, a subliniat joi Gerry Rice, purtătorul de cuvânt al Fondului Monetar Internațional (FMI) în timpul unei conferințe de presă.

„Se așteaptă ca majoritatea țărilor să beneficieze de o cerere mai puternică a SUA atât pentru mărfuri, cât și pentru importurile de bunuri și servicii”, a spus el, adăugând că „prin urmare, acest lucru va contribui la creștere și redresare”.

În consecință, se așteaptă ca instituția de la Washington să publice prognoze de creștere globală revizuite în sus, pe 6 aprilie.

În ianuarie anul trecut, el preconiza deja o creștere globală mai susținută, de 5,5%, datorită accelerării vaccinării și a planurilor masive de ajutor din partea guvernelor.

În ceea ce privește singura economie din SUA, aceasta conta apoi pe 5,1%.

Dacă Statele Unite vor juca rolul locomotivei mondiale în acest an - poate chiar înaintea Chinei -, „trebuie să fim atenți la riscuri și țările să fie vigilente (...) la orice risc posibil, inclusiv o posibilă înăsprire financiară”, a avertizat însă purtătorul de cuvânt al Fondului.

- Tari in curs de dezvoltare -

Potrivit acestuia, o înăsprire bruscă a ratelor dobânzii nu este astfel exclusă.

Într-un mediu „în care costurile de finanțare în dolari SUA sunt excepțional de scăzute”, Rezerva Federală și alte bănci centrale ale economiilor avansate trebuie „să gestioneze cu atenție riscurile unei înăspriri bruște a condițiilor financiare”, a adăugat el.

Cu o redresare economică nesincronizată în întreaga lume, dacă țările avansate ar crește brusc ratele dobânzilor, acest lucru ar compromite nevoia de refinanțare a datoriilor pentru o serie de țări emergente.

- Inflația -

În Statele Unite, se așteaptă ca planul Biden să crească inflația cu 5 până la 6% pe parcursul a trei ani, conform unei estimări preliminare a FMI, care va fi revizuită acum că legea a fost adoptată.

Republicanii, care au votat în bloc împotriva planului de stimulare, au prezentat riscul inflației.

Joe Biden și-a trecut miercuri planul său gigant de stimulare economică în Congresul SUA, înregistrând, numai datorită sprijinului democrat, un succes major la 50 de zile de la sosirea sa la Casa Albă, potrivit AFP.

Planul de 1,9 trilioane de dolari a fost aprobat cu 220 de voturi, împotriva a 211 inclusiv un democrat. Președintele SUA urmează să-l promulge vineri, la timp pentru a evita suspendarea planificată a plăților excepționale de șomaj.