Sindicatele din Spania vor primi acces la algoritmii companiilor ca Uber pentru a monitoriza condițiile de muncă și preveni plătirea proastă a muncitorilor, a anunțat joi ministrul spaniol al muncii, Yolanda Diaz, potrivit Reuters și Financial Post.

Masina de la UberFoto: Vlad Ispas | Dreamstime.com

Măsura face parte dintr-un pachet legislativ pe care coaliția de guvernare de stânga intenționează să îl adopte pentru protejarea muncitorilor din domeniul serviciilor, în special a freelancerilor din așa-numita „economie gig”, și care va obliga angajatorii să le ofere un contract de muncă.

Proiectul încă are nevoie de aprobarea cabinetului după care companiile vor avea la dispoziție 90 de zile să implementeze măsura.

„Va face posibilă evitarea, cum este cazul în momentul de față, ca algoritmii să fie folosiți pentru pedepsirea muncitorilor care lucrează în anumite intervale orare, penalitățile pentru performață care pot fi părtinitoare sau simplul fapt de a promova sau intra în grevă”, a declarat Diaz.

Mutarea Spaniei cu privire la „economia gig” vine în contextul în care Uniunea Europeană se pregătește să propună până la sfârșitul anului un cadru de reglementare a acestui sector.

„Suntem prima țară din UE care legiferează asupra acestei probleme și Europa se uită în direcția noastră”, a mai afirmat Diaz.

Curtea Supremă a Spaniei a hotărât în luna septembrie a anului trecut că persoanele care lucrează pentru aplicația de livrări Glovo sunt angajați și nu freelanceri, o decizie care le poate permite muncitorilor să ceară contracte de muncă și beneficii.

Companiile din acest sector, printre care și platformele internaționale Deliveroo și Uber Eats, se pregătesc de mai multe săptămâni pentru noile reglementări, căutând alternative ca outsourcing-ul sau folosirea unor agenții de muncă pentru găsirea unor angajați temporari.

Experții și sindicatele avertizează că fără o disponibilitate din partea companiilor de a angaja curierii în baza unui contract de muncă litigiile în instanță cel mai probabil vor continua.

Citește și: